Петък, Септември 30, 2022
Follow Us

КОМЕНТАРИ

ПРАВО

Гинеколожката д-р Нина Байчева, която миналата година беше окончателно оправдана по обвинението, че поради немарливост е причинила смъртта на новородено в Тетевен, осъди Прокуратурата на първа инстанция да и заплати обезщетение от 63 хиляди лева, заради повдигнатото ѝ обвинение, съобщава „Лекс“.
Случаят е от 2015 г., Д-р Байчева беше подсъдима за това, че на 22 април 2015 г. в тетевенската болница при водене на раждане е сложила хормона Окситоцин с „голяма концентрация на родилката, не е проследила състоянието ѝ и не диагностицирала нейното състояние – тесен таз и съмнение за пелви-фетална диспропорция“. Окситоцинът е хормон, който се секретира по време на раждането и предизвиква ритмичното свиване на матката.

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
МЕДИЦИНА

Нов тип терапия срещу рак, която използва обикновен вирус за заразяване и унищожаване на туморните клетки, показва обещаващи резултати при ранните клинични изпитвания върху хора, твърдят учени от Великобритания. При един пациент туморните клетки са били унищожени, докато при други туморите са намалили размерите си. Лекарството е отслабена форма на вируса на херпес симплекс, който е модифициран да унищожава туморите.

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
ПРАВО

1. Пандемия, масови пътно-транспортни злополуки, природни бедствия с човешки жертви, военни действия, заплахи с атомни бомби – това са някои от случаите, които поставят спешната медицинска помощ и интензивната медицина пред голямото предизвикателство – коя от жертвите има предимството и трябва да бъде спасена преди друга жертва, която умира поради това че не получава на мига нужната й медицинска помощ. Този въпрос възниква, когато нуждаещите се от животоспасяващо лечение са повече отколкото времето, материалните и персонални ресурси на медицинското заведение позволяват. Този въпрос може да се появи не само при катастрофични събития с множество пострадали, но и в често срещащите се случаи на болнично обслужване в малки населени места, които имат ограничени материални ресурси и персонал за да обслужват едновремено повече от един нуждаещ се от спешна помощ. Затова проблемът за триажа в здравеопазването е винаги актуален – както при извънредна обстановка, така и в нормалното ежедневие.

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
ПОЛИТИКА

Медиите съобщават за нов случай на починал човек, който потърсил, но не получил спешна медицинска помощ:
„Мъж почина пред Центъра за спешна медицинска помощ в Самоков. На видеоклип, заснет от близките на починалия, се вижда как той лежи в безпомощно състояние на задната седалка на автомобил, докато чака да се появи лекар. Оказва се, че медикът, който е бил на смяна, е трябвало да придружи друг спешен пациент с линейка до София. На място е била само медицинската сестра. Повече от 30 минути болният не е получил помощ и е починал.“

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
ПОЛИТИКА

С този въпрос, Сдружението на общинските болници в България (СОББ) се обръща към представителите на политическите партии, участници в предстоящите на 2 октомври парламентарни избори. Отправена е Покана за предизборна дискусия.
В поканата се казва, че през последните 20 години в здравната система са се натрупали проблеми и дисбаланси, които в последните години са станали критични и застрашават сигурността на болничната медицинска помощ, като цяло.

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
МЕДИЦИНА

СОБАЛ „Пентаграм“ обявява безплатни прегледи от 26 до 30 септември за пациенти над 50 г. и за такива с наследствени дегенерации на ретината
В България около 4 хил. души живеят с наследствени дегенерации на ретината. При всеки 4-ти над 65 г се среща ретинално заболяване.
Свързаната с възрастта макулна дегенерация е водещата причина за загуба на зрение в развития свят; диабетната ретинопатия – за загубата на зрение в трудоспособна възраст, а наследствените дегенерации на ретината са сред водещите причини за слепота сред децата и младите хора в Европа (и в България)Навременната диагностика и редовното посещение при офталмолога е разликата между светлината и тъмнината за хората, които страдат от заболявания на ретината. За това алармират специалистите от пациентската организация „Ретина България“ и Специализирана очна болница „Пентаграм“, които си подават ръка в Световния ден на ретината, който, тази година, отбелязваме на 24 септември. 

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
ПОЛИТИКА

Ангелина Бонева и Снежана Георгиева обсъждаха здравните политики в ефир Казаха се важни точки и се посочиха решенията Ангелина Бонева гостува в студиото на ТВ България 24, с водещ Снежана Георгиева. В предаването "Хитове в мрежата" водещата задаваше въпроси наравно със зрителите и отворената жива телефонна линия, а Ани отговаряше, без да губи време и посочваше стъпките, през които пациента трябва да премине, към кои институции да се обърне и как да се разрешат проблемите. 

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
ПРАВО

Българското законодателство урежда спешната и неотложна помощ като безплатни за всички. Въпреки това се среща порочна практика от някои лечебни заведения да изискват заплащане от пациентите или доплащане на някои от проведените изследвания. Детайлният преглед на нормативната уредба обаче показва, че това няма законово основание и дори напротив – е основание за санкциониране на лечебното заведение.
Разликата между спешна и неотложна медицинска помощ.
В България е въведен принципът за разделение на спешната медицинска помощ от т.н. „неотложна” медицинска помощ. Въпреки че финансирането на двата вида помощ е различно уредено, и двата не се заплащат от пациента, потърсил помощ.

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна

Подкатегории

Log in or Sign up