МЕДИЦИНА

Добрият сън удължава живота

Добрият сън може да изиграе роля в поддържането на вашето сърце и цялостното здраве, и може би дори в това колко дълго живеете, според ново изследване, представено на годишната научна сесия на Американския колеж по кардиология заедно със Световния конгрес по кардиология.

Нов тест за диагностика на рак на пикочния мехур

В резулатат на сътрудничеството между изследователи от Университета в Бирмингам и компанията Nonacus беше създаден нов тест за неинвазивна диагностика на рак на пикочния мехур,

Учени правят пробив за лечение на рак от „следващо поколение“

Учените от Университета на Източна Англия са една стъпка по-близо до създаването на ново поколение светлинно активирани лекарства за рак.

Проучване установява, че вид гъби подобряват паметта, като стимулират растежа на нервите

Изследователи от Университета на Куинсланд са открили активното съединение от ядлива гъба, което стимулира растежа на нервите и подобрява паметта.

Нов подход за лечение на рак на простатата

Изследователи откриха, че ракът на простатата може да бъде лекуван, чрез подтискане на един ензим, наречен PI5P4Kα.

ПОКАНА: Oбучение nа застъпници nа инициативи за промяна в средата за хората с редки болести

Сдружение „Ретина България“, Центърът за защита на правата в здравеопазването (ЦЗПЗ) и Фондацията за реформа в местното самоуправление (ФРМС) организират двудневен семинар-обучение за застъпници за реформиране на политиките за хората с редки болести.

Експериментална терапия за миелом показва успех сред повече от 70 % от пациентите

Нова терапия, която кара имунната система да убива раковите клетки на костния мозък, е била успешна при цели 73% от пациентите в две клинични изпитвания, според изследователи от The Tisch Cancer Institute в Icahn School of Medicine в Mount Sinai, Ню Йорк.

Сменихте ли личния си лекар?

До края на декември всеки от нас може да смени личния си лекар. За да направите това, трябва да отидете при новоизбрания личен лекар и да попълните формуляр. Не е необходимо да уведомявате досегашния си личен лекар. Може да го направите и по електронен път, но само с електронен подпис. Ако нямате, не си заслужава усилието да го вадите само за това.

Туитър

ЦЗПЗ
Лишаване на пациент от животоспасяващо лекарство може да ангажира и наказателна отговорност https://t.co/LVsI2jicDX
ЦЗПЗ
Няма престъпление при доставката на тестове за учениците! https://t.co/rC7aQARJLh
ЦЗПЗ
Добрият сън удължава живота https://t.co/M6OjVMeJwB
Follow ЦЗПЗ on Twitter