КОМЕНТАРИ

Колко жени раждат, чрез секцио?

Колко жени раждат, чрез секцио?

Статистиката за процента на първородни жени, които раждат чрез секцио, може да варира в зависимост от региона, здравната система и други фактори. Общо казано, процентът на първородни жени, които се подлагат на кесарево сечение, може да бъде около 15% до 25%.

В много случаи, цезаровото сечение се извършва по медицински причини, когато има опасност за здравето на майката или бебето. Например, ако има проблеми с позицията на бебето (като се намира в транверзална или седалищна позиция), ако има причина да се повярва, че екстрената операция би била по-безопасна, или ако има медицински усложнения като предлежаща плацента или проблеми с кръвообращението. Въпреки това, важно е да се има предвид, че тези процентни стойности са само ориентировъчни и могат да варират в различни контексти и условия.

Специфичният процент на първородни жени, които раждат чрез цезарово сечение, може да варира между различните страни и региони. Ето някои статистически данни за България и САЩ:

България: Според данните от Българския национален статистически институт (НСИ) за 2019 година, процентът на цезарови сечения за всички раждания (включително и първородни) е около 43%. Въпреки че тази стойност не е специфична само за първескините, тя дава представа за общата честота на кесаревото сечение в България. Според медийни публикации и анкети процентът на сезарови сечения през последните години общо е над 50, а някои болници са докладвали дори 90% родоразрешение, чрез секцио. Публична тайна, че, че в много случаи, цезаровото сечение е било в резултат не на медицински показания, а на желание на родилката.

САЩ: Според Центъра за контрол и превенция на заболяванията (CDC) за 2019 година, общият дял на ражданията със секцио от всички раждания (включително и първескини) в САЩ е 31,7%.Тези статистики са само ориентировъчни и могат да се променят с течение на времето. Процентът на цезаровите сечения може да бъде повлиян от различни фактори, включително медицинските протоколи, културните предпочитания и медицинските показания в съответната страна.
Важно е да се знае, че ако една жена веднъж е родила със секцио, всяко следващо раждане също трябва да бъде оперативно.
Ако с бременността е протекла нормално и няма допълнителни рискове, винаги естественото раждане е за предпочитане.


 

Хареса ли ви тази статия? Ако не искате да пропуснете някоя, абонирайте се за нашия бюлетин.