ПОЛИТИКА

Националният рамков договор (НРД) – безпогрешен ежегоден театрален сценарий

Пълен консенсус при диалог между „равни”

nrd
Забележка: Думата „отвращение” беше използвана в интервю от един
предишен председател на БЛС


Зад феномена НРД се крие целият фалшив образ на българския здравно-осигурителен модел. И поради това самият НРД със своите фалшиви неясни цели се оказва ненужен, дори вреден, защото имитира „съглашение” между цялата нация и здравната каса в същото време, когато огромен процент от гражданите са крайно недоволни от тази каса?!?...
НРД е подвеждащ термин, защото не е договор между нация и здравен фонд (НЗОК), а едно чисто междуинституционално оперативно съглашение - между две институции, неподвластни на граждански контрол (БЛС и НЗОК).

При това, НРД не е „рамков”, не е стратегически, а безкрайно усложнен административен документ с дребни детайли, които замъгляват общата картина, проблеми и принципи на медицинската помощ в условията на здравно-осигурителен модел.
НРД е „съглашение”, в което просто липсва ключовият стратегически въпрос: качеството на медицинската помощ на нацията, мнението и удовлетвореността на пациента, т.е. „осигуреното” лице, гаранциите и системата за контрол на това качество. Липсват и пределно ясните критерии за отговорността на двете договарящи се институции при евентуално неизпълнение на това „съглашение”.
Ежегодната медийна шумотевица около НРД не показва друго, освен дефектите в Закона за здравно осигуряване. Тази шумотевица обслужва просто медиите, защото пълни страниците им, а гласът на гражданското общество (?!), на пациентите, относно недъзите на здравната ни политика е извън адекватно медийно внимание.
НРД е инструмент за политическа заблуда на нацията, че тя прави „договор” за своето здраве, а всъщност договорът се прави от една съсловна организация (БЛС), която има друга мисия и която никой гражданин и никой закон не е упълномощил да действа от името на нацията... НРД, заедно с клиничните пътеки, е сигурната стъпка към краха на здравно-осигурителния модел в България.
Проф.д-р Веселин Борисов, дмн, статията е публикувана в сп.„Медицински меридиани”


 {module Подобни статии}{module Анкета}

Подобни статии