Прокуратура

  • Условна присъда за бившия шеф на болницата в Пазарджик

    Бившият директор на пазарджишката многопрофилна болница д-р Пенко Кацарски получи 8-месечна условна присъда с три години изпитателен срок заради платени, но неизвършени ремонтни дейности в здравното заведение. Присъдата е на окръжния съд.

  • Софийският районен съд оправда проф. Асена Сербезова

    Софийският районен съд оправда председателката на Българския фармацевтичен съюз проф. Асена Сербезова по обвинението във всяване на паника по време на извънредното положение, заради две нейни интервюта - по "Хоризонт" и по БНТ, в които говори за възможна липса на лекарства.

  • Полицията и прокуратурата влязоха в белодробната болница в в Благоевград

    Рано тази сутрин в сградата на Тубдиспансера в Благоевград са влезли полицаи и наблюдаващ прокурор, съобщи БНР. По неофициална информация се извършва проверка на цялата документация на лечебното заведение. Говорителят на Окръжна прокуратура – Благоевград каза за Радио Благоевград, че всички действия, които се извършват, са в условията на образувано досъдебно производство и към настоящия момент не е в интерес на разследването да се навлиза в конкретика и да се дават подробности. Той допълни, че действията, които се извършват, са след разрешение на Съда.

  • 14 незаконни трансплантации в болница "Лозенец". Освободено е ръководството.

    Здравният министър Стойчо Кацаров освобождава Съвета на директорите на Университетската болница "Лозенец", известна като бившата правителствена болница.

    На пресконференция министърът съобщи, че от 2019 г. - до април 2021 г. в нея са извършени 14 трансплантации на бъбрек от живи донори, които са млади хора от Украйна и Молдова.

  • НЗОК с подробности за проверката в болница "Лозенец"

    На сайта на НЗОК е публикувана информация относно контролната дейност в болница "Лозец" по повод подаден сигнал . От информацията става ясно, че писмото, с което лечебното заведение само уведомя за "грешката" , както и възстановяването на сумата от нея, са от деня, в който започва проверката. От касата уведомяват, че са констатирани нарушения и е съставен протокол за неправомерно получени суми. Анкетирани са и пациенти, които потвърждават, че не лекувани по клинична пътека №20.1. 

  • Министър Кацаров назначи нов състав на Съвета на директорите на МБАЛ „Лозенец“

    Министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров, в качеството си на принципал на МБАЛ „Лозенец“ ЕАД, освободи настоящия Съвет на директорите на лечебното заведение и назначи нов състав на съвета до провеждането на конкурс: доц. д-р Радосвет Горнев, адв. Ивиян Симеонов и Орлин Недев.

  • Прокуратурата повдигна обвинение на лекарка, нападнала близки на пациент в Монтана

    Районна прокуратура-Монтана е внесла обвинителен акт срещу лекарката Д.П. от МБАЛ-Монтана за нападение над близки на пациент, съобщиха от прокуратурата.

    Около 21 часа на 10 септември 2020 г. Е.П. завела малолетния си син в болницата в Монтана за преглед, заради подуване на рамото. Двамата били придружени от бабата на момчето – В.П.

  • Костадин Ангелов: МЗ не е разследваща институция

    Министерството на здравеопазването под ръководството на Костадин Ангелов е разполагало с информация за съмнителните трансплантации, извършвани в болница "Лозенец". Вместо мерки за отстраняване на ръководоството й начело с проф. Любомир Спасов, Ангелов е прехвърлил случая от агенция "Медицински надзор" към ДАНС и ГДБОП. В действията на МЗ, той видя атака срещу себе си и заяви, че единственото нещо, което вижда от служебния здравен министър са прикази. 

  • Вписванетo на новото ръководство на болица "Лозенец" е спряно

    Вписванет на новото ръководство на болица "Лозенец" в търговския регистър е спряно. Причината – съдебен иск от освободения директор на лечебното заведение проф. Любомир Спасов.
    Това става ясно от документ, с който bTV разполага и който е получила от адвоката Мария Шаркова.

  • Агенцията по вписванията отговори на здравния министър

    Няма произнасяне от страна на длъжностно лице от Агенцията по вписванията (АВ) по отношение на ръководството на болница „Лозенец“, тъй като регистърното производство е спряно с определение на Софийски градски съд. Това посочват в своя позиция от АВ във връзка с днешните обвинения на служебния здравен министър д-р Стойчо Кацаров.

  • Д-р Петров: Имаме данни за фалшиви хоспитализации в „Пирогов“

    „Имаме данни и предварителни сигнали за нарушения по отношение на НЗОК и за фалшиви хоспитализации в „Пирогов”. Към момента в лечебното заведение тече проверка. Не става въпрос за чистка, но в страната и София има няколко проблемни болници“. Това заяви пред НОВА зам.-министърът на здравеопазването д-р Димитър Петров.

  • Дете е починало в болницата във Велико Търново, прокуратурата се самосезира

    Петгодишно дете е починало в областната болница във Велико Търново. Започнала е вътрешна проверка в лечебното заведение, която да установи причината за смъртта. Предполага се, че момиченцето е починало след като се е задавило с храна.

  • Прокуратурата започва проверка по случая с починалите родилка и бебе в Благоевград

    Окръжната прокуратура в Благоевград започва проверка по случая с починалата родилка. Това заяви говорителят Георги Мадолев. Той добави, че в прокуратурата не са постъпили жалби или сигнали по случая, а разследването е започнало след публикувани материали в медиите.

  • Д-р Илко Семерджиев осъди пpoĸypaтypaтa

    Бившият миниcтъp нa здpaвeoпaзвaнeтo и вицeпpeмиep д-р Илĸo Ceмepджиeв ocъди пpoĸypaтypaтa зa накърняване на доброто име на почтен гражданин и лекар и затрудняване при професионалната реализация по Зaĸoнa зa oтгoвopнocттa нa дъpжaвaтa и oбщинитe.

  • МЗ дава на прокуратурата материалите от проверката за доставки на респиратори, маски и лекарства

    Материалите от проверката на Министерството на здравеопазването за закупени от Китай респиратори, маски и лекарства за периода на извънредната епидемична обстановка от 13 май миналата година до момента отиват в прокуратурата.

  • Въпросът с прередените за трансплантация, все още стои отворен

    След разкритията за пренареждане на списъка за трансплантации, ИАМН трябвашее да предложи промени, които да гарантират, че това няма да се повтори.
    За конкретния казус, ИАМН така и не излезе с публично изявление, кой на кого се е обадил, за да се случи пререждането и има ли санкционирани служители за това.

  • Стойчо Кацаров: Ще опитаме да въведем ред при трансплантациите

    Случаят с нарушенията при извършване на трансплантации в университетската болница „Лозенец” е предаден на МВР, където е разследван. Това, което знам в момента, е, че има образувано досъдебно производство в прокуратурата. Това каза служебният здравен министър Стойчо Кацаров пред бТВ.

  • Прокуратурата се отказа от обвинението срещу Асена Сербезова

    Софийската градска прокуратурата се отказа да поддържа обвинението за всяване на паника по време на пандемия срещу председателя на Българския фармацевтичен съюз Асена Сербезова.

    Представителят на държавното обвинение поиска от Софийския градски съд да потвърди изцяло оправдателната й присъда, постановена от Софийския районен съд.

  • МЗ предостави на КПКОНПИ изискани документи във връзка със сигнал за оказан натиск от страна на бивш зам.-министър спрямо бившия управител на „Бул Био-НЦЗПБ“

    Министерството на здравеопазването предостави на КПКОНПИ изискани документи във връзка със сигнал за оказан натиск от страна на бившия зам.-министър на здравеопазването Жени Начева спрямо бившия управител на „Бул Био-НЦЗПБ“.

  • Проф. Салчев: Резултатите от проверката на "Пирогов" са изпратени на прокуратурата

    "Силни думи от страна на БЛС, които може би в предизборна обтановка желаят да се харесат на всичи. Овен това правилата и начина на проверки са разписани от този управиителен съвет на БЛС, преди аз да стана Управител на на НЗОК, с която те са сключили договор". - заяви пред БНРпроф. Салчев Управител на НЗОК по повод позцията на БЛС относно проверките в лечебните заведеня от страна на Касата, в която ги определи като административен тормоз. 

Страница 1 от 3