Сряда, Юни 29, 2022
Follow Us

Сдружението на общопрактикуващите лекари разпространи писмо до министъра на здравеопазването проф. Сербезова, в което сигнализират за спрени доставки на ваксина, срещу ротавирусните гастроентерити. Вакисните се доставят по Национална програмаи се прилагат на децата, по точно определена схема за начало и край на имунизирането. Има два вида ваксини, но те не са взаимнозаменяеми. В писмото се казва още:
През текущия месец бяхме неприятно изненадани, че дистрибуторът за доставка на една от ваксините (Ротарикс) е прекратил доставките на тази ваксина до ОПЛ по Националнатапрограма поради липса на договор.

Резултатът е, че бебетата, приели първа доза от тази ваксина, остават с незавършен ваксинационен курс, тъй като втората доза липсва, а другата налична не може да я замени, както вече посочихме, се затваря порочен кръг, в който децата са изложени на риск от сериозно, но ваксинопредотвратимо заболяване, което е недопустимо в съвременното общество.
Не знаем, дали има краен срок за сключване на съответните договори за доставка, но със сигурност сме наясно, че има краен срок спрямо възрастта на детето, след което приложението ѝ се обезсмисля.
Настояваме и вярваме, че ще предприемете необходимите мерки, отговорните за осигуряване на снабдяването с ваксина длъжностни лица в много бърз порядък да направят така, че да бъдат възобновени доставките.Производител на ваксината е фармацевтичната компания GlaxoSmithKline. Rotarix е показан за активна имунизация на деца на възраст от 6 до 24 седмици за профилактика на гастроентерит, дължащ се на ротавирусна инфекция
Според „Кратката характеристика на лекарствения продукт“, курсът на ваксинация се състои от две дози. Първата доза може да се приложи след навършване на шестседмична възраст. Между дозите трябва да има не по-малко от 4 седмици. За предпочитане е курсът на ваксинация да бъде проведен преди навършване на 16 седмици, но задължително трябва да бъде завършен до 24-седмична възраст.


АБОНАМЕНТ ЗА НАШИЯ СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН


 

Имате ли доброволна здравна застраховка?

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Коментари

0
Нейчо
4 months ago
Започнат курс с Ротарикс може да бъде продължен с Ротатек (https://www.cdc.gov/mmwr/preview/mmwrhtml/rr5802a1.htm):
Interchangeability of Rotavirus Vaccines
If any dose in the series was RV5 or the vaccine product is unknown for any dose in the series, a total of 3 doses of rotavirus vaccine should be administered. All doses should be administered by age 8 months and 0 days.
Like Like Отговор | Цитиране | Цитиране

Добавете коментар

Изпратете

Log in or Sign up