Правителство

  • Последните няма да станат първи

    Измина повече от един месец след разрешаването за употреба на първите ваксини за коронавирус. България е твърдо на последно място в Европейския съюз по броя на населението, което е ваксинирано. Съседите – Сърбия, Турция, Гърция и Румъния са далече напред.

    Защо това има значение?
    Защото ваксината е алтернатива на болестта. Ако се ваксинираш няма да боледуваш от Ковид-19 или няма да боледуваш тежко. Ако не боледуваш тежко, няма да умреш от тази болест. Ваксинирането е важно, защото спасява човешки животи.

  • Дали Бойко Борисов не нанесе съкрушителен удар по масовата ваксинация?

    На 12 март по разпореждане на Бойко Борисов в България беше спряна употребата на ваксината на Астра Зенека „Докато не дойде писмено от Европейската агенция по лекарствата точно и ясно потвърдена диагноза“. Оказа се, че писменото било дошло още на 10 март.
    Във връзка със спирането на ваксините на Астра Зенека в някои Европейски страни, в това число и България, Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) разпространи официална позиция на Комитетът за безопасност PRAC, който разследва случаите на тромбоемболични събития и други състояния, свързани с кръвни съсиреци, докладвани след ваксинация. Позицията гласи:

  • Докога ще продължи локдауна?

    Правителството обяви пълен локдаун на територията на цялата страна от понеделник 22 март за срок от 10 дни. Преустановяват се присъствените учебни занятия, посещенията в детски градини и детски ясли, конгресно-конферентни мероприятия, семинари, конкурси, обучения, културни и развлекателни мероприятия, събирания и тържества от частен характер,  спортни мероприятия. Забранява се посещенията на фитнес центрове, спортни зали и клубове и плувни басейни и комплекси, СПА центрове, всички заведения за хранене и развлечения, игралните зали и казина, търговските центрове, магазините с нетна търговска площ над 300 кв. М, провеждането на групови туристически пътувания.

  • На него му е като ластик

    28 януари 2021 година. Брифинг на Националния оперативен щаб. „При достигане на заболеваемост от над 200 души на 100 хил. население здравните власти отново ще затегнат мерките срещу коронавируса", обяви министърът на здравеопазването Костадин Ангелов по време на редовния брифинг на щаба. Същият ден нивото на заболеваемост в България е 90 на 100 хил.

  • Ето защо Б. Борисов разформирова НОЩ

    Националният оперативен щаб е разформирован, считано от днес, съобщиха тази вечер от правителствената пресслужба.
    Щабът беше създаден със заповед на министър-председателя Бойко Борисов на 26 февруари 2020 година. В него влизат ген. В. Мутафчийски(ВМА) – Председател, полк. Д. Димов(ВМА) – секретар и членове – гл. комисар Г. Арабаджиев(МВР), гл. комисар Св. Кичиков(Гр. полиция), Б.Христов(МВнР), А. Кунчев(ГДЗИ), Т. Кантарджиев(НЦЗПБ). В последствие към щаба са привлечени А. Балтов(Пирогов) и Д. Йорданов(СРЗИ).

  • Това е един много лош план

    В последните дни в Народното събрание се води дебат за Плана за възстановяване и устойчиво развитие, изготвен от Правителството на Бойко Борисов. Планът е необходим за да се обоснове получаването на 12 млрд. лева безвъзмездна финансова помощ и 9 млрд. лева безлихвени заеми по програмата NextGenerationEU.
    NextGenerationEU е временен инструмент за стимулиране на възстановяването на страните от COVID-19 и ще бъде най-големият пакет от стимули, финансиран някога от бюджета на ЕС.

  • К-19 Омикрон вече преобладава, но не убива

    Вече може да се каже, че Омикрон доминира в страната. 40% е дялът на пробите с Омикрон. Вариантът напредва, ангажирайки нови области, съобщи директорът на Центъра по заразни и паразитни болести проф. Иван Христова. Задава се много голяма вълна, предупреди тя и заяви, че грипът в страната е настъпил.
    Не съм чула досега за починал човек от Омикрон. В момента сме в положение на едновременна циркулация на Делта и Омикрон. Смъртните случаи продължават да са от Делта варианта”, заяви пред Нова телевизия вирусологът и здравен съветник на премиера проф. Радка Аргирова.

  • Нов рекорд по заразени и спад на ваксинациите

    9996 нови положителни тестове за коронавирус са регистрирани, според данните на coronavirus.bg. Направените тестове са малко над 44 хиляди, като над 20% от тях са били положителни. Броят на активните случаи в момента е над 160 хиляди, което също е абсолютен рекорд от началото на пандемията. Прави впечатление, че цели 22% от новите случаи са на хора, които са ваксинирани, което е над два пъти повече от обичайното.

  • Болниците искат 100% компенсации за цените на енергоносителите

    Сдруженията на болниците са изпратили писмо до Премиера, финансовия министър, министъра на иновациите и растежа и министъра на енергетиката писмо в което искат дългосрочно подпомагане, заради повишените цени на електроенергията и газта. Любопитна подробност е, че сред адресатите на писмото не е министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова. Ето и пълният текст на писмото:

  • Защита на правата в здравеопазването, помощ за граждани, пациенти и лекари.

    Проектът се изпълнява през 2010-2011 година. Кратко описание на проблемите:
    Един от фундаментите на демократичните общества е зачитането на човешките права. И докато естествените права, като свободата, правото на частна собственост и справедливостта, са лесно разбираеми, то правата на пациентите са една специфична област, която нито се познава добре от гражданите и институциите в България, нито има изградени системи и механизми за тяхната защита. Основна част от тези права са изредени бланкетно, като пожелания, а не като норми в Закона за здравето. Редица други, свързани със здравното осигуряване и достъпа до медицинска помощ са частично засегнати в множество законови и подзаконови нормативни актове. Необходими са специални юридически познания и тълкуване, за да може повечето от тях да бъдат разбрани и осмислени.

  • Как стимулът от 75 лева повлия на ваксинирането на пенсионерите?

    Малко преди Нова година, премиерът Кирил Петков обяви финансов стимул от 75 лева за всеки пенсионер, който се ваксинира за Ковид-19. „Целта е да се ваксинират над 300 000 души“, обяви Петков. Министърът на финансите Асен Василев увери, че са предвидени около 100 милиона лева.
    Вчера Националният осигурителен институт обяви, че започва изплащането на еднократната добавка от 75 лв. на пенсионерите, които са се ваксинирали в периода от 1 до 28 февруари 2022 г.

  • Всички сдружения на болниците са против клаузи в новия НРД

    На 7 април, в деня, в който честваме световният ден на здравето, петте, регистрирани сдружения на болници в страната, излязоха със съвместна декларация срещу част от клаузите, записани в анекса към Националния рамков договор, който се очаква да се подпише от НЗОК и БЛС следващата седмица. Представителите на болниците са единодушни, че новите записи в проекта на НРД, с които се определят минимални заплати на сестри, лекари и санитари са в нарушение на законите и въвеждането им може да навреди на лечението на пациентите. Писмото е адресирано до премиера, министрите на финансите и здравеопазването, председателя на ПК по здравеопазване в Парламента, членовете на Надзорния съвет и Управителя на НЗОК. Ето и пълният текст:

  • Само в бюджетния сектор заплатите зависят от Правителството

    Повод за този коментар е обвързването на увеличението на цените на клиничните пътеки с повишаване на минималните трудови възнаграждения на персонала на лечебните заведения, записано в подписания миналата седмица анекс към НРД. Няма съмнение в добрите намерения на Правителството да повиши заплатите на работещите в лечебните заведения.

  • Закриват дирекцията на пациентите

    МЗ публикува за обществено обсъждане изменение в Устройствения правилник на ведомството. В него се предвижда закриване на дирекцията за защита на правата на пациентите. С освободените щатните бройки се увеличава бройката на съветниците в политическия кабинет на министъра и някои дирекции.

  • МС направи на пух и прах проекта за закриване на дирекцията на пациентите в МЗ

    Администрацията на Министерският съвет (Дирекция Модернизация на администрацията) публикува на Портала за обществени консултации необичайно остро за такъв тип процедури, становище по проекта на МЗ да закрие дирекцията за правата на пациентите, а щатните бройки да се трансформират в съветници към политическия кабинет на министъра на здравеопазването и в няколко други дирекции.
    Цитат:
    „Описанието на проблемите е общо, декларативно и без аргументи.

  • Актуализират бюджета на НЗОК с 1,1%

    Бюджета на НЗОК ще бъде увеличен от 6 милиарда и 51 милиона лева на 6 милиарда и 116 милиона лева. Увеличението е в размер на 65 милиона лева или 1,1%.
    Всъщност увеличението на приходите от здравни вноски е със 111 милиона лева. Освен от тях, приходите в бюджета се формират и от трансфер от държавния бюджет, с който се покриват осигуровките на пенсионери, деца, работещите в съдебната система и държавните служители. Въпреки, че пенсиите и заплатите на цитираните категории растат през тази година, вместо увеличение на трансфера от държавния бюджет, в проекта на закон се предвижда намаление с 44 милиона лева.

  • Предварителен отказ от претенции срещу лекари и лечебни заведения е нищожен

    Повечето хора не желаят на починали техни близки да се прави аутопсия по най-различни причини. Някои болници се възползват от това, като в замяна на освобождаването от аутопсия, искат от наследниците на починалия да подпишат декларация, с която се отказват от всички бъдещи претенции за търсене на наказателна или гражданска отговорност от болницата за смъртта на близките им. Такъв документ можете да видите на снимката, издаден от една Варненска болница. Умишлено сме заличили името на болницата и всички лични данни, защото целта на тази статия е да разгледаме въпроса по принцип. Дали това действие на болницата е правомерно попитахме професор Поля Голева:

  • Култура и безопасност в здравеопазването

    Служебното правителство обсъди на заседание на 7.9.2022 г. Националната здравна стратегия 2030, изготвена от Министерството на здравеопазването. От този документ, чийто обем надхвърля 100 страници, ще се спра на „Политика т. 2.6. Култура за безопасност в здравеопазването“. Разбира се, в статията само ще набележа важните моменти в този сегмент на здравната стратегия,

  • За малолетните, непълнолетните и заплащането на медицинските услуги

    1. Общоизвестна истина е, че родителите са особено чувствителни когато се налага да прибегнат до медицинска помощ във връзка със състоянието на своите деца. Голяма е тревогата им, когато детето вдигне висока температура, има силни болки, гърчове, продължителна кашлица и какво ли още не. Родителите се страхуват за живота и здравето на децата, а както е известно, на страха очите са големи.

  • Триажът и изборът кой да живее – страшната дилема пред лекаря

    1. Пандемия, масови пътно-транспортни злополуки, природни бедствия с човешки жертви, военни действия, заплахи с атомни бомби – това са някои от случаите, които поставят спешната медицинска помощ и интензивната медицина пред голямото предизвикателство – коя от жертвите има предимството и трябва да бъде спасена преди друга жертва, която умира поради това че не получава на мига нужната й медицинска помощ.

Страница 1 от 2