Психология

  • Стигмата в семейството

    Обществото се старае да съхрани социалната дистанция по отношение на психично болните си членове. Това се отнася в особето висока степен и до родствениците  на болните с психични разстройства и техните семейства. Независимо, че членовете на семейството отричат стигмата, те всячески се стремят да «опазят тайната» за болния близък.В къщата на обесения не се говори за въже. Извън къщата на психично болния не се говори за него и душевното му разстройство.

  • Стигмата “ПСИХИЧНА БОЛЕСТ”

    Резюме:

    Множество научни проучвания по цял свят сочат, че значителна част от хората носят в себе си остаряла, негативна картина за психиатрията и за психичните болести. Все още на психично болния се гледа като на неудачник, който не може да се справя с предизвикателствата на живота; който по наследство е обречен да е такъв. Често се загърбват социалните причини, които правят някои хора неуспяващи и поради това развиващи психично разстройство. Слабо информираните хора поставят под общ знаменател болните. Те не различават психично болен с психоза от този със слабоумение или тежка депресия, да не говорим за множеството болни с функционални, невротични разстройства. Всички психично болни  предизвикват страх, затова биват отбягвани. По цял свят всеки би предпочел да е телесно болен, но никой– психично болен.   

  • Какво е деменцията? Симптоми, стадии, видове и още

    Деменцията е общ термин за симптоми, засягащи паметта, комуникацията и мисленето. Въпреки че вероятността от деменция се увеличава с възрастта, това не е нормална част от стареенето.

  • Може ли сърфирането в Интернет да намали риска от деменция?

    Редовното използване на Интернет от по-възрастните хора е свързано със значително намаляване на риска от развитие на деменция, според скорошно проучване.

  • Седем навика за здравословен начин на живот могат да намалят риска от депресия

    Здравословният начин на живот, включващ физическа активност, социални контакти, добро качество на съня и здравословна диета, може да намали риска от депресия.