НРД

  • На лъжата краката са къси

    Репортерът на БТВ Мария Ванкова хвана в лъжа министър председателя Бойко Борисов. След серия протести на медицински сестри на 10 април Правителството прие постановление, с което отпуска до 50 млн. лв. субсидия за болниците. Ванкова показа кадри от заседанието на Министерския съвет, на което Премиерът обещава, че тази сума е за увеличение на заплатите на сестрите. Борисов тогава дори подхвърли на шега лекарите да не вземат всички пари, защото те не са за тях. Оказа се, че парите са взети, но не от лекарите, а от Правителството. Вчера стана ясно, че само месец след решението за отпускането на допълнителните 50 милиона лева, кабинетът е взел решение да намали сумата на 6 милиона лева.
    БТВ показа как преди няколко дни, премиерът Борисов ядосано отговаря на въпрос на журналист, че той е дал 86 милиона лева и ще иска обяснение от здравния министър Кирил Ананиев, защо не са се увеличили заплатите на сестрите. Самият здравен министър обясни, че болниците са получили допълнителни пари, а решението за увеличение на заплатите е основно в ръцете на директорите.
    Какви са фактите?

  • Парламентът гласува поправките в Закона за извънредното положение

    Парламентът гласува окончателно поправките в Закона за извънредното положение. В закона беше прието неплатеният отпуск от 90 календарни дни, взет заради пандемията, да бъде признаван за трудов стаж, което ще важи само за тази година.

  • Обнародван е Анексът към НРД

    Обнародван е Анекс към НРД, който НЗОК и БЛС са подписали вчера. По предложение на съсловната организация електронното ИЗ ( история на заболяването), което трябваше да влезе в употреба от вчера 1.04, се отлага за 1 06.2021г.

  • Започват преговори за анекс към НРД 2020-2022

    Националната здравноосигурителна каса и Българският лекарски съюз започват преговори за анекс към Националния рамков договор 2020-2022. Това стана ясно по време на среща, която се проведе днес, 1 юни, между министъра на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров, управителя на НЗОК проф. Петко Салчев и председателя на БЛС д-р Иван Маджаров. Те постигнаха съгласие за намиране на решения на основните проблеми на здравното осигуряване.

  • Вече цяло десетилетие, недоносени бебета обикалят България за да се лекуват

    Вече почти 10 години, пред здравната система система стои недопустим проблем, касаещ лечението на някои деца и недоносени бебета . У нас не съществува клинична пътека за Ядрено-магнитен резонанс (ЯМР) под пълна анестезия. Не съществува и диагностична процедура за бебета родени преждевременно, с очно заболяване. Оказва се, че бебета в кувьоз, трябва да пропътуват стотици километри, за да бъдат лекувани, а деца с онкологични заболяване на очите да отидат в чужбина за да им направят ЯМР.

  • Министърът на здравеопазването стартира промяна на здравния модел

    Министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров предлага БЛС и НЗОК да започнат незабавно проговори за промяна в Националния рамков договор 2020-2022. Това се налага, защото има приети правила, които не дават добри резултати и защото здравната система трябва да се подготви за работа след COVID-19.  здравеопазването Mинистър Кацаров настоява НЗОК и БЛС да премахнат лимитите, тъй като те водят до ограничаване на правото на избор на пациентите и увеличаване на доплащането. Лимитите са наказание за добре работещите лечебни заведения и награда за тези, в които пациентите не искат да се лекуват, според министър Кацаров. В поредица решения ВКС потвърди правото на лечебните заведения да получат заплащане за действително извършените от тях дейности. - съобщи на брифинг днес министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров, след проведена среща с БЛС и НЗОК.  

  • Д-р Маджаров: Не трябва някой, някъде да определя къде да се лекувам аз

    Имах възможност да кажа, че това е връщане към нормалността“. Така председателят на УС на БЛС д-р Иван Маджаров за пореден път коментира планираното премахване на финансовите лимити в болниците. „Не трябва някой, някъде другаде, в кабинет, да определя къде ще ходя аз да се лекувам – по финансови причини“, допълни той пред bTV.

  • БЛС предлага вдигане на цените на медицинската помощ

    Българският лекарски съюз е изпратил мотивирано предложение до надзорния съвет на НЗОК за повишаване на цените на медицинската помощ у нас през настоящата година. Предложението съдържа конкретни увеличения на цените за повечето медицински дейности между 10 и 100%.
    При цените на Клиничните пътеки се предлага средно увеличение на цените на пътеките с 25%, като за педиатричните, пулмологичните, и неврологичните пътеки достига до 50%. Предлага се съществено увеличение на цените на процедурите за интензивно лечение и на амбулаторните процедури.

  • Почина д-р Димитър Игнатов

    Д-р Димитър Игнатов е роден на 01.12.1940 г. в град Шумен. Хирург по специалност и работи дълги години в УМБАЛ Царица Йоанна в София.
    Един от най-активните членове и пряк участник във възстановяването на Българския лекарски съюз след края на тоталитарния режим през 1990 година. Избран е за председател на БЛС през 1992 година и остава начело на БЛС общо 10 години. В последствие е избран за почетен председател на съюза.

  • Всички сдружения на болниците са против клаузи в новия НРД

    На 7 април, в деня, в който честваме световният ден на здравето, петте, регистрирани сдружения на болници в страната, излязоха със съвместна декларация срещу част от клаузите, записани в анекса към Националния рамков договор, който се очаква да се подпише от НЗОК и БЛС следващата седмица. Представителите на болниците са единодушни, че новите записи в проекта на НРД, с които се определят минимални заплати на сестри, лекари и санитари са в нарушение на законите и въвеждането им може да навреди на лечението на пациентите. Писмото е адресирано до премиера, министрите на финансите и здравеопазването, председателя на ПК по здравеопазване в Парламента, членовете на Надзорния съвет и Управителя на НЗОК. Ето и пълният текст:

  • Законосъобразно ли е нормативно да се определят трудовите възнаграждения в лечебните заведения?

    1.С проект на договора за изменение и допълнение на Националния рамков договор за медицинските дейности между Националната здравноосигурителна каса и Българския лекарски съюз за 2020-2022 г. са определени началните минимални заплати на категориите персонал, зает в: 1. университетски многопрофилни и специализирани болници; 2. многопрофилни и специализирани болници за активно лечение; 3. центрове на кожно-венерически заболявания, болници за продължително лечение, болници за продължително лечение и рехабилитация.

  • За лимитите и пациентите

    В проекта за анекс към НРД, който се очаква да бъде подписан от Лекарския съюз и НЗОК следващата седмица, намираме следният текст:
    Чл. 368а (3) Националната здравноосигурителна каса не закупува дейности, чиято стойност надвишава месечните стойности, определени по реда на правила по чл. 4 от ЗБНЗОК за 2022 г.

    Това е текст, с който за поредна година се регламентират лимитите за болниците. Самите числа се определят с решение на Надзорния съвет на НЗОК.

  • Само в бюджетния сектор заплатите зависят от Правителството

    Повод за този коментар е обвързването на увеличението на цените на клиничните пътеки с повишаване на минималните трудови възнаграждения на персонала на лечебните заведения, записано в подписания миналата седмица анекс към НРД. Няма съмнение в добрите намерения на Правителството да повиши заплатите на работещите в лечебните заведения.

  • Съдът спря изпълнението на текстовете от НРД за болничните лимити и заплати

    На 15.07.2022г. Върховният административен съд излезе с Определение, с което спира изпълнението на разпоредби от Договорът за изменение и допълнение на Националния рамков договор за медицинските дейности, с които се определят утвърдени месечни стойности на здравноосигурителните плащания за лечебните заведения - изпълнители на болнична медицинска помощ и се определя размера на основните трудови възнаграждения на медицинските специалисти.

  • Болниците са полупразни

    Смята се, че мениджмънта на болницата е добър, ако са заети поне 75-80% от разкритите легла. Процентът на заетите болнични легла като цяло в страната от началото на годината се колебае между 40% и 50%, а ако пресметнете само леглата за активно лечение е дори по-нисък. Данните сочат също, че няма съществена разлика в заетостта на леглата, в зависимост от собствеността или разположението на болницата.

  • Проф. Поля Голева: Кои реално са страни по НРД?

    Националният рамков договор (НРД) е основният подзаконов акт в медицинското право от изключително важно значение за всички изпълнители на медицински услуги. В него се определят медицинските дейности, които се финансират от Националната здравноосигурителна каса и затова от неговото съдържание и конкретни разпоредби се интересуват всички лечебни заведения,

  • Минимални възнаграждения на медиците не могат да се определят с НРД

    1. В раздел седми от Закона за здравното осигуряване е уреден Националният рамков договор (НРД), по който страни са Българският лекарски съюз (БЛС) и НЗОК, а изготвянето и подписването се извършва от 10 представители на НЗОК и 10 представители на БЛС.

  • Проф. П. Голева: Арбитражът между лечебните заведения и РЗОК в сегашния му вид е правен абсурд

    Арбитражът е извънсъдебно алтернативно средство за разглеждане и решаване на спорове между две страни. Допустим ли е той и в отношенията между НЗОК, респ. РЗОК от една страна и изпълнителите на здравни услуги, които обслужват здравноосигурени пациенти, от друга страна?

  • Чии са тези пари все пак?

    Преди няколко дни УС на БЛС излезе с позиция, че иска оставките на Председателя на НС и Управителя на НЗОК. Като основна причина за искането се сочи липсата на добър диалог в преговорния процес по Националния рамков договор. На заседание на НЗОК е било разгледано увеличение на пътеките с 12% за трите месеца до края на годината и увеличение с 8% за следващата година.

  • 35% ръст на цените на пътеките, но и на диспропорциите

    МЗ, БЛС и НЗОК се договориха, считано от 1 септември, цените на клиничните пътеки да се увеличат с 8%, като решението остава и за следващата година. През април цените на на пътеките бяха увеличени с 25 %, така, че общото увеличение за годината с натрупване е 35%.

Страница 1 от 2