Съд

  • Адв. Христина Николова: Делата за надлимитна дейност не се решаваха еднозначно през годините

    Христина Николова, Адвокат Христина Николова е родена в гр.София, завършва средното си образование през 1996г в английска гимназия в родния си град, а през 2001г завършва юридически факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ със специалност магистър по право с две специализации „Правораздаване“ и „Публична администрация“. Вписана е в Софийска адвокатска колегия.

  • Апелативният съд потвърди: 18 г. затвор за акушерката Емилия Ковачева

    Софийският апелативен съд потвърди 18-годишната ефективна присъда на акушерката Емилия Ковачева, подсъдима за опит за убийство на новородено. Делото се гледа за втори път от тази съдебна инстанция, след като в края на миналата година Върховният касационен съд върна казуса за ново разглеждане.

  • Защо ВАС обяви Изискванията на НЗОК за лечение на Хептит С за нищожни?

    1.В брой 48 от 28.06.2022 г. на „Държавен вестник“ (ДВ) бяха публикувани две решения на Върховния административен съд. Първото е решение номер 5003 от 20.04.2021 г. по административно дело 9163 от 2020 г. на тричленен състав, а второто – решение номер 5827 от 14.06.2022 г. по административно дело 2838 от 2022 г. Целта на настоящата статия е не само да запознае читателите със съдържанието на решенията, но и да се спре на един важен проблем, отнасящ се до правилното определяне на правната същност на актовете на Националната здравноосигурителна каса, който обуславя тяхната валидност и правна сила.

  • Съдебни дела срещу администрацията

    Административните съдебни дела се водят тогава, когато административен орган, отказва да изпълни задълженията си, записани в закон или подзаконов burocracyнормативен акт.

  • Колко струват съдебните дела?

    По принцип търсенето на съдебна отговорност в България, а и по света е скъпа услуга и в това отношение търсенето на съдебна отговорност от лекари и лечебни заведения не прави изключение.

  • Десет години по-късно, справедливостта възтържествува

    Върховният касационен съд постанови решение, с което приема, че НЗОК не може да откаже заплащане на дейността на лечебните заведения, когато здравноосигурени лица са избрали за лечение конкретното болнично заведение и като резултат на упражненото от тях право на избор, безусловно признато им и гарантирано от Конституцията и ЗЗО, изпълнителят е извършил реално дейностите по чл.45 ЗЗО последните, дори и да надхвърлят определените с индивидуалния договор и Приложение № 2 към него лимити.

  • Условна присъда за бившия шеф на болницата в Пазарджик

    Бившият директор на пазарджишката многопрофилна болница д-р Пенко Кацарски получи 8-месечна условна присъда с три години изпитателен срок заради платени, но неизвършени ремонтни дейности в здравното заведение. Присъдата е на окръжния съд.

  • ВКС: Включването на пациенти в листи на чакащите, заради надвишен лимит на болницата, нарушава правата им

    Върховният касационен съд разгледа по същество още един спор между болница и НЗОК за така наречената надлимитна дейност. Съдът потвърждава, че НЗОК е длъжна да заплати надлимитната дейност, като анализира и част от законовите права на пациентите. В мотивите четем:
    „Здравноосигурените лица не са страна по НРД. Те имат право на свободен достъп до медицинска помощ чрез определен по вид, обхват и обем пакет от здравни дейности, както и свободен избор на изпълнител, сключил договор с РЗОК, а НЗОК е длъжна да заплаща всички здравни дейности в обхвата на този пакет на съответния изпълнител, предоставил медицинската помощ на здравноосигуреното лице.

  • 25 години затвор за убиеца на фелдшера от с. Орешак

    По внесен обвинителен акт на Окръжна прокуратура-Ямбол бе наложено наказание от 25 години „лишаване от свобода“ спрямо Иван Пачелиев. Той е подсъдим за това, че умишлено умъртвил 72-годишен медицински специалист - фелдшер.

  • Софийският районен съд оправда проф. Асена Сербезова

    Софийският районен съд оправда председателката на Българския фармацевтичен съюз проф. Асена Сербезова по обвинението във всяване на паника по време на извънредното положение, заради две нейни интервюта - по "Хоризонт" и по БНТ, в които говори за възможна липса на лекарства.

  • ВАС отмени изискванията за лечение на Хепатит C

    Върховният административен съд обяви за нищожни изискванията на НЗОК при лечение на хроничен вирусен С хепатит при болни над 18 годишна възраст в извънболничната помощ, утвърдени на 15 август 2020 г.
    Причината е, че изискванията не са били обнародвани в „Държавен вестник“, а това е съществен порок на акта, който води до неговата нищожност. Съгласно чл. 5, ал. 5 от Конституцията на Република България всички нормативни актове се публикуват и влизат в сила три дни след обнародването им, освен когато в тях е определен друг срок.

  • Д-р Илко Семерджиев осъди пpoĸypaтypaтa

    Бившият миниcтъp нa здpaвeoпaзвaнeтo и вицeпpeмиep д-р Илĸo Ceмepджиeв ocъди пpoĸypaтypaтa зa накърняване на доброто име на почтен гражданин и лекар и затрудняване при професионалната реализация по Зaĸoнa зa oтгoвopнocттa нa дъpжaвaтa и oбщинитe.

  • “Джонсън и Джонсън” ще заплати 230 млн. долара за разрешаване на искове

    Фармацевтичната компания “Джонсън и Джонсън” и главният прокурор на Ню Йорк Летиша Джеймс постигнаха споразумение компанията да заплати 230 милиона долара за разрешаване на искове, както и да приключи с продажбата на всички опиоидни продукти в цялата страна.

  • Прокуратурата се отказа от обвинението срещу Асена Сербезова

    Софийската градска прокуратурата се отказа да поддържа обвинението за всяване на паника по време на пандемия срещу председателя на Българския фармацевтичен съюз Асена Сербезова.

    Представителят на държавното обвинение поиска от Софийския градски съд да потвърди изцяло оправдателната й присъда, постановена от Софийския районен съд.

  • "Джонсън и Джонсън" и 3 компании дистрибутори на лекарства плащат компенсации за 26 млрд. долара

    Гигантска компенсация от 26 милиарда долара са се съгласили да платят фармацевтичният гигант "Джонсън и Джонсън" и 3 компании дистрибутори на лекарства, обвиняеми по множество дела в Съединените щати, свързани с опиатната епидемия, която е отнела живота на повече от 500 000 души през последните 20 години.

  • Съдът по правата на човека отхвърли жалба срещу задължителната ваксинация срещу COVID-19

    Европейският съд по правата на човека отхвърли жалба на френски пожарникари срещу задължителната ваксинация срещу COVID-19. предаде Euronews
    Повече от 670 пожарникари се оплакаха от задължителните ваксини и заявиха, че мерките нарушават правата им. Но Европейският съд по правата на човека отхвърли жалбата им и заяви, че е извън техния обхват.
    Решението не изключва бъдещи случаи по въпроса, ако задължителните ваксинации причиняват „реален риск от непоправими щети“ на пожарникарите.
    Съюзът на SUD SDIS, който заведе делото, определи решението като „изключително разочарование“.
    Реми Шабу, национален секретар на съюза, заяви пред АФП, че те ще продължат да се борят.
    По-рано този месец Франция направи ваксините срещу COVID-19 задължителни за някои работници в това число и на здравните, които от ноември биха могли да останат без заплата и работа, ако откажат ваксинацията.

  • Отново оправдаха д-р Иван Димитров за убийството на Плъха

    Оправдаха д-р Иван Димитров от Пловдив за убийството на Жоро Плъха. Според магистратите то е станало при неотложна самоотбрана.

  • Прекратено по давност!

    Съдът окончателно прекрати наказателното производство за смъртта на едно дете, настъпила преди повече от десет години.
    Действието се развива през 2010 година. Единадесет годишно момиче, без хронични заболявания, в добро здраве до този момент, повишава температура и има оплаквания характерни за остра вирусна инфекция.
    По време на наказателното производство безспорно са установени следните факти:
    Общопрактикуващият лекар е назначил лечение без да прегледа детето, след разговор по телефона с неговата майка.

  • Пациент осъди болница за ненужна операция

    Университетска болница е била осъдена за непозволена увреда на свой пациент. Пациентът е бил опериран по повод на костно онкологично заболяване. Хирургичният екип не е взел проба за изследване (гефрир) по време на операцията. Хистологичната находка, изследвана след операцията показала, че в отстранената част от костта няма туморни клетки. Поради големият обем на изрязаната част от костта, последва нейното счупване. На мястото възниква инфекция. Последва нова фиксация с метална плака и ново счупване.
    Съдът намира, че са нарушени разпоредбите на няколко медицински стандарта, както и общите принципи уреждащи защитата на правата на пациента, в това число и документ за информирано съгласие, който не отговаря на изискванията на закона.

  • Механизмът за лекарствата на НЗОК е оспорен пред съда

    Българското представителство на германската фармацевтична компания „АбВи Германия ГмбХ & Ко. КГ“ е внесло във Върховният административен съд жалба срещу Механизма, гарантиращ предвидимост и устойчивост на бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за 2021 г., приет с решение № РД – НС – 04-3/12.01.2021 г. на Надзорния съвет на НЗОК, обн. в ДВ, бр. 11/09.02.2021 г.

Страница 1 от 3