Ваксини

  • Румъния одобри ваксината на "Астра зенека" само за хора под 55г.

    В събота Румъния получи първа порция ваксина срещу коронавирус на AstraZeneca, която според властите ще се прилага само на лица между 18 и 55 години.
    Страната се присъединява към все по-голям брой държави, които ограничава употребата на ваксината на AstraZeneca, въпреки че Европейската агенция по лекарствата – ЕМА я е одобрила за всички възрастни.

  • Някои участници в изборния процес, ще изградят имунитет след изборите

    Всички участници в изборния процес ще се бъдат ваксинирани, това обещаха здравните власти. Те поеха ангажимент и към секционните избирателни комисии в чужбина.
    По думите на вицепремиера Томислав Дончев става въпрос за 80 000 човека, на които ще се даде възможност, при желание да се ваксинират.

  • Ваксинационните сертификати ще са безплатни

    Надзорният съвет на НЗОК взе решение издаването на сертификат за ваксинация срещу COVID-19 да е безплатно, съобщи здравният министър Костадин Ангелов в социлните мрежи. 

  • Проф. Балтов: Никой не бива да си мисли, че ще мине само с 2 дози

    Със сигурност ще има трета доза ваксина срещу COVID-19. Никой не бива да си мисли, че ще мине само с 2 дози. Това заяви шефът на „Пирогов” проф. Асен Балтов пред NOVA телевизия вчера. 

    Той посъветва хората засега да избират ваксините с 2 дози.

  • Турция ваксинира напълно близо 14 милиона души

    Повече от 21,7 милиона души са получили първите си дози ваксини, докато над 13,9 милиона са били напълно ваксинирани, съобщиха от здравното министерство в Турция.

  • СЗО е против бустерни дози на Covid ваксините заради липса на данни за тяхната ефективност

    Световната здравна организация (СЗО) не може да препоръча бустер (допълнителна) доза от някоя от наличните понастоящем ваксини срещу Covid-19, тъй като все още няма достатъчно данни за тяхната ефективност, заяви в сряда Кейт О'Брайън, ръководител на имунизационния отдел на СЗО.

  • БЦЖ ваксината може да помогне в защитата от Covid 19 на по-възрастните хора

    Екип от изследователи от Националния институт по изследване на туберкулозата и Националния институт по епидемиология в Индия са открили доказателства, които предполагат, че стара ваксина, използвана срещу туберкулоза, може да даде известна защита на възрастните хора срещу COVID -19.

  • Последните няма да станат първи

    Измина повече от един месец след разрешаването за употреба на първите ваксини за коронавирус. България е твърдо на последно място в Европейския съюз по броя на населението, което е ваксинирано. Съседите – Сърбия, Турция, Гърция и Румъния са далече напред.

    Защо това има значение?
    Защото ваксината е алтернатива на болестта. Ако се ваксинираш няма да боледуваш от Ковид-19 или няма да боледуваш тежко. Ако не боледуваш тежко, няма да умреш от тази болест. Ваксинирането е важно, защото спасява човешки животи.

  • Безопасни ли са ваксините за болни с рак?

    Този въпрос е в съзнанието на изследователите и онколозите много преди началото на въвеждането на ваксините Pfizer и Moderna. Въпреки че има консенсус, че ваксините са безопасни за повечето пациенти с рак, според Американското онкологично общество все още няма достатъчно данни за тяхната ефективност.
    Американското онкологично общество препоръчва раково болните да говорят с лекарите си, преди да получат какъвто и да е вид ваксина, тъй като всеки пациенти и начинът му на лечение са различни.

  • Ваксината на „АстраЗенека“ с ограничена защита срещу южноафриканския вариант на коронавируса

    Ваксината на „АстраЗенека“ има ограничена защита срещу южноафриканския вариант на коронавируса. Това показват предварителните резултатите на клиничните изследвания на препарата, разработван съвместно с Оксфордския университет.

  • Можем ли да се срещаме с близки и приятели след ваксинация срещу Ковид

    След получаване на ваксина срещу COVID-19, все още е важно да се вземат мерки за безопасност, за да се предотврати разпространението на вируса.
    Необходими са допълнителни изследвания, за да се разбере имунитетът, който ваксината срещу COVID-19 осигурява и колко дълго продължава защитата, преди експертите да обмислят промяна на настоящите препоръки за безопасност.

  • Започна имунизацията с ваксината на „АстраЗенека“

    Тази сутрин в страната започна третата фаза на имунизацията срещу Covid-19. Ваксини на Оксфордския университет и „АстраЗенека“ ще се поставят на медици, представителите на силовите министерства и структури от националната сигурност. Това стана възможно, след като първите дози от ваксината пристигнаха в България късно вчера.

  • Д-р Миндов: Трябва да се промени и националният имунизационен план

    Интересът спада в последните дни, защото хората следят информационния поток, следят какво се внася. Има един процент, които нямат предпочитания, но повечето имат определено предпочитание към определени ваксини, а ние точно това не можем да осигурим". Това заяви пред телевизия Bulgaria on Air д-р Георги Миндов, председател на Сдружението на столичните общопрактикуващи лекари.

  • Проф. Богов: При 200 новозаразени на 100 000 ще се премине към промяна в мерките

    Над 1200 човека са новозаразените днес, това е с около 100 повече, така че за съжаление, нашите прогнози ще се сбъднат. Очакваният пик е около 25 февруари. Това съобщи пред БНТ директорът на Александровска болницапроф. Борис Богов.

  • Доц. Нина Янчева: Уместно е хората над 65 години да не се поставят ваксини на „Астра Зенека“

    Ваксината на „АстраЗенека“ е показала ефективност, с изключение на части от Африка. Получаваме постоянно нова информация и поведението се определя от това, което се научава като новости. За хората над 65-годишна възраст няма данни за ефективността, а не че има противопоказания да се прилага при по-възрастни пациенти. Уместно е за тази възрастова група да се предпочетат други ваксини.

  • ЕС иска да знае кои ваксини са ефикасни срещу мутациите на коронавируса

    От Европейската агенция по лекарствата обявиха, че са поискали от всички фармацевтични компании, разработващи ваксини срещу Covid-19, да направят оценка дали продуктът им е ефикасен срещу новите варианти на заразата.

  • СЗО: Ваксината на "Астра Зенека" да се използва при всички възрастни

    Световната здравна организация препоръча ваксината на "Астра Зенека" и Оксфордския университет да се използва за употреба при всички възрастни, включително тези над 65 години. Изявлението идва, след като някои държави демонстрираха резерви към ваксината на "Астра Зенека".

  • Трансплантираните пациенти искат разрешение да се ваксинират с предимство

    Трансплантирани пациенти са поставили въпроса за ваксинация срещу COVID с предимство. За това информират от Пациентски организации „Заедно с теб“ и Алианс на трансплантираните и оперираните АТО „Бъдеще за всички“ в позиция, изпратена до председателя на Ваксинационния щаб Красимир Гигов.

  • Личните лекари очакват до края на тази седмица официални препоръки за ваксинирането

    Хората се обаждат, посещават ни, заявяват желание за ваксиниране. Към РЗИ подаваме броя на желаещите хора. Това упражнение ще се повтаря във времето. Как ще се организира ваксинирането и как ще се правят ваксините - това ще се реши, когато е ясно колко точно ще са желаещите да се ваксинират. Това заяви в "Денят започва" доц. Любомир Киров, председател на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари.

  • Ваксината на Sanofi, няма да бъде готова до края 2021 г.

    Ваксината, разработена от компанията Sanofi, няма да бъде налична през 2021 г. Това заяви главният изпълнителен директор на фармацевтичния гигант Пол Хъдсън в интервю за Journal du dimanche.
    Това е и ваксината, от която българските здравни власт са заявили най-голям брой 4 650 000бр. , според плановете публикувани на сайта на МЗ.