Събота, Февруари 04, 2023
Follow Us

Българските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публични фондове, понякога е необходимо да се извършват някои предварителни административни действия.  НЗОК може да разреши лечение на всяко здравноосигурено лице, в страна член на Европейския съюз или да заплати за вече проведено лечение. 

При неочаквано заболяване, при временен престой в чужбина, имате право на всички видове лечение, които не могат да бъдат отложени до прибирането ви във вашата страна. Имате същото право на здравно обслужване в обем, какъвто бихте получили в България, а НЗОК ще заплати изцяло лечението. Това право се удостоверява с Европейска здравноосигурителна карта(ЕЗОК). ЕЗОК е безплатна, издава се за една година, след подаване на заявление. Ако нямате издаден ЕЗОК, ще трябва да заплатите лечението си. В този случай НЗОК може да възстанови разходите ви в последствие, но само до размера, който би платила, ако бяхте лекувани в България.

При по-дълъг престой в страна член на ЕС, в който обаче продължавате да сте осигурен в България е най-добре да поискате от НЗОК издаване на формуляр S1. Този формуляр ви дава право на лечение, независимо дали е планово или спешно, без ограничение и се ползвате с правата, които имат гражданите на страната, в която пребивавате.
Ако искате да осъществите планово лечение в страна член на ЕС, трябва да поискате от НЗОК предварително издаване на формуляр S2. Ако имате издаден такъв формуляр, НЗОК ще заплати изцяло лечението ви в чужбина. Касата е длъжна да издаде формуляр S2, когато лечението изобщо не може да бъде приложено в България или не може да бъде извършено в кратки срокове, което може да доведе до влошаване на състоянието. Подробности за начина на кандидатстване за издаване на формуляр S2 има на Интернет страницата на НЗОК.
Ако срещате затруднения с попълването на заявлението и кандидатстването за формуляр S2, можем да направим това вместо вас.
Ако осъществите планово лечение в страна член на ЕС, без да сте поискали предварително издаване на формуляр S2, може да поискате от НЗОК възстановяване на разходите. В този случай НЗОК може да ги възстанови само до размера на разходите, които би платила, ако лечението се бе провело в България.
Трябва да знаете още, че ако се лекувате в болница, която няма договор с осигурителен фонд в съответната страна, лечението ще бъде изцяло за ваша сметка. Също така в много страни има специфични само за тях правила и пакетите от дейности, заплащани от осигурителните фондове са различни. При планиране на лечение в чужбина е добре да се информирате допълнително от съответната национална точка за контакт. За България такава е НЗОК.
Отказите на административните органи да издадат решение за лечение в чужбина, подлежат на съдебен контрол. Можете да обжалвате отказа в 14 дневен срок от получаването му пред Административния съд, според постоянния ви адрес. Ако не знаете как или това ви затруднява, можете да се обърнете към нашите адвокати за съдействие.
Регламентите и директивите, в които са разписани правилата за трансгранично здравно обслужване можете да видите на нашата страница тук.


 

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Коментари

0
Несрин Феим Али
8 months ago
Zdraveyte ,otkriha mi pri qdreno magniten rezonans kisti na Tarloff,rabotq sezonno v Avstriq, no sega sim v Bg ot mesez I polovina .Predstoi mi operaziq v kipar, no sim osigurqvana v Avstriq. S2 ili S3 mi trqbva.Imam li pravo na tozi dokument kak da kandidatstvam za nego.
Like Like

Можете да коментирате статиите, но трябва да се регистрирате на сайта!

Най-новите статии

Log in or Sign up