Петък, Януари 28, 2022
Follow Us

„С огромно удоволствие и благодарност за всичко, което сте направили за нашето здравеопазване, Ви удостоявам с тази награда. Похвално е, че продължавате да помагате на хората и Ви пожелавам още дълго да работите в името на тяхното здраве.“

Това заяви министър Кацаров по време на церемонията по награждаване на изтъкнатия съдов хирург проф. Андрея Андреев. Професорът беше удостоен с Почетен плакет на Министерството на здравеопазването за заслугите му за развитието на медицината у нас и в частност за дългогодишния му принос в областта на съдовата хирургия.

При получаването на отличието проф. Андреев отбеляза, че всяко признание за постиженията и резултатите от работата е много важно за него, защото му дава увереността, че не е работил напразно. „Най-голямата награда е удовлетвореността на пациентите, а истинската оценка за всеки лекар по призвание е тази на гилдията“, подчерта той.

Проф. д-р Андрея Андреев е доайен на съдовите хирурзи в България. Роден е през 1939 г. в Стара Загора. Има три хирургични специалности – „Съдова хирургия“, „Обща хирургия“ и „Военна хирургия“. Завършил е и „Здравен мениджмънт“.

Професионалната му кариера стартира през 1967 г. във Военномедицинска академия – София като клиничен ординатор по хирургия, а впоследствие е старши ординатор и началник на Отделението по съдова хирургия в същата болница. През 1987 г. е избран за доцент по хирургия в Медицински факултет в Стара Загора, където създава и в продължение на 15 години ръководи Клиниката по съдова хирургия към университетската болница в града. През 2009 г. основава Отделението по съдова хирургия в МБАЛ „Тракия“, а през 2018 г. е избран за професор към Медицински университет – Плевен.

Проф. Андреев допринася изключително много за утвърждаването на специалността „Съдова хирургия“ като отделна медицинска специалност и за обучението на специализантите. Разработил е програмата за обучение по специалността. Над 40 години е преподавател по обща и съдова хирургия във ВМА и МФ - Стара Загора.

Автор е на 3 научни монографии с рецензии в международни списания, 153 научни съобщения, 14 доклада с научни постижения за международни конгреси.

Той е сред основателите на Българското дружество по съдова, ендоваскуларна хирургия и ангиология. Вицепрезидент е на Международния колеж по ангиология (ICA-Ню Йорк), член на Европейското дружество по съдова хирургия и почетен член на Румънското дружество по съдова хирургия.

Носител е на наградите на Българския лекарски съюз „Български лекар“ и сребърен почетен знак. През 2017 г. е отличен с Почетен плакет от председателя на Народното събрание за изключителен принос за специалността „Съдова хирургия“.

АБОНАМЕНТ ЗА НАШИЯ СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН

Одобрявате ли новите противоепидемични мерки?
Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Добавете коментар

Изпратете

Log in or Sign up