Петък, Август 19, 2022
Follow Us

С призив за кръводаряване за обгорялото момиче от Цар Калоян излязоха днес специалисти от УМБАЛ „Медика Русе“.

17-годишната пациентка е преживяла изключително тежък инцидент. Транспортирана е до болницата от екип на ЦСМП Разград около 10 часа вечерта на 16-ти ноември. Състоянието й е изключително тежко, с голям процент изгаряния на тялото. Получила е овъгляване на лявата ръка и увреждания на белия дроб, в следствие на поглъщане на газове и огън.

В болницата е свикан мултидисциплинарен консилиум от различни специалисти – хирурзи, пластични хирурзи, ортопеди, кардиолози, анестезиолози и други. Момичето е поставено в медикаментозна кома. Решението на консилиума е да се премине със съгласието на родителите към ампутация на лявата ръка, която е извършена днес от мултидисциплинарен екип от ортопеди под ръководството на проф. Стефан Станчев.

Ръката е ампутирана на ниво предмишница, горна средна трета предмишница със стремеж за максимално запазване, което след това да оптимизира вариантите за съответно протезиране. Извършени са превръзки от пластичните хирурзи на УМБАЛ „Медика Русе“ на останалите части на тялото с изгаряния.

Това е първият етап от многоетапното хирургично лечение на случая. Оттук нататък на момичето предстоят и много пластични операции, които целят да покрият частите на тялото, които са увредени от изгарянията. Не на последно място предстои много тежък психически срив. „Оттук нататък нашите клинични психолози ще работят, освен с пациентката, и с нейното семейство“, увери административният директор лечебното заведение Алисе Муртезова.

При днешната операция е извършено кръвопреливане със съдействието на Кръвния център в Русе. Предвид предстоящите хирургични интервенции, ще се наложат още много кръвопреливания.

Медиците се обръщат към всеки желаещ да дари кръв А (+) за 17-годишното момиче, да го направи в Центъра по трансфузионна хематология в Русе. От там приемат кръв от цялата страна, като хората трябва да заявят, че даряват за конкретната пострадала.

АБОНАМЕНТ ЗА НАШИЯ СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН

Спазват ли се правата на здравно осигурените в черноморските ни курорти?
Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна

Добавете коментар

Изпратете

Log in or Sign up