Неделя, Август 14, 2022
Follow Us

Кривата на нарастване и спадане на антителата е съвсем нормална. Има такава крива. Антителата спадат, но това не значи, че няма имунитет. Това заяви пред БНТ" вирусологът проф. Радка Аргирова.

Тя допълни, че има и клетъчен имунитет - клетки, които запазват паметта за антигена, с който сме имунизирани - в случая част от вируса, и когато отново настъпи среща с този вирус, те се размножават страшно бързо - само за ден-два започват да синтезират въпросните антитела. Ако не сме се срещали с вируса и не сме имунизирани, са необходими 7 дни за това.

Не се ваксинираме - това според нея е причината да сме първи по смъртност и последни по ваксинация. По думите ѝ досега трябваше поне 50% от населението да е получило и двете дози ваксини.

Тя допълни, че е направила справка в болница "Токуда". За един ден от 40 души, преминали през спешното отделение с оплаквания, възможни при ковид, само един е ваксиниран.

"Ваксините помагат, абсолютно помагат, засега помагат и при всичките тези нови мутанти и варианти тези ваксини са ефективни. Това е истината", категорична беше проф. Аргирова.

Тя обясни, че третата доза е препоръчителна на първо място за възрастните хора над 65 години, но не за всички, защото при тези възрастни се наблюдава избледняване на имунитета - много по-бавно се образуват антитела след ваксинация и е по-дълъг периодът, докато те се формират.

Втората група, които е добре да си поставят трета доза според нея, са хора, които страдат от някакво заболяване, при които има намалена функция на имунната система - трансплантирани, хора на лечение по повод онкологично заболяване, хора с автоимунни тежки заболявания и др.

Вирусологът обясни, че има по-кратък инкубационен период - преди е имало 7-10 дни до развиване на симптоматиката, сега това става по-бързо.

"Не се срещат така често нарушенията в обонянието и вкуса, които демонстрираха първите болни, или да кажем първата вълна. Дори по тези признаци много често идваха да се изследват. Най-често сега симптоматиката е суха кашлица, недостиг на въздух или затруднено дишане, има и ринит. Задухът обаче тръгва много бързо, когато започне и ако не са взети никакви мерки, и има небрежно отношение, буквално след ден-два започва тежък задух и кислородна недостатъчност", обясни проф. Аргирова.

АБОНАМЕНТ ЗА НАШИЯ СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН

Одобрявате ли избора на доц. Меджедиев за служебен здравен министър?
Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Добавете коментар

Изпратете

Log in or Sign up