Неделя, Декември 05, 2021
Follow Us
Проф. Радка Аргирова: Антителата спадат, но това не значи, че няма имунитет

Кривата на нарастване и спадане на антителата е съвсем нормална. Има такава крива. Антителата спадат, но това не значи, че няма имунитет. Това заяви пред БНТ" вирусологът проф. Радка Аргирова.

Тя допълни, че има и клетъчен имунитет - клетки, които запазват паметта за антигена, с който сме имунизирани - в случая част от вируса, и когато отново настъпи среща с този вирус, те се размножават страшно бързо - само за ден-два започват да синтезират въпросните антитела. Ако не сме се срещали с вируса и не сме имунизирани, са необходими 7 дни за това.

Не се ваксинираме - това според нея е причината да сме първи по смъртност и последни по ваксинация. По думите ѝ досега трябваше поне 50% от населението да е получило и двете дози ваксини.

Тя допълни, че е направила справка в болница "Токуда". За един ден от 40 души, преминали през спешното отделение с оплаквания, възможни при ковид, само един е ваксиниран.

"Ваксините помагат, абсолютно помагат, засега помагат и при всичките тези нови мутанти и варианти тези ваксини са ефективни. Това е истината", категорична беше проф. Аргирова.

Тя обясни, че третата доза е препоръчителна на първо място за възрастните хора над 65 години, но не за всички, защото при тези възрастни се наблюдава избледняване на имунитета - много по-бавно се образуват антитела след ваксинация и е по-дълъг периодът, докато те се формират.

Втората група, които е добре да си поставят трета доза според нея, са хора, които страдат от някакво заболяване, при които има намалена функция на имунната система - трансплантирани, хора на лечение по повод онкологично заболяване, хора с автоимунни тежки заболявания и др.

Вирусологът обясни, че има по-кратък инкубационен период - преди е имало 7-10 дни до развиване на симптоматиката, сега това става по-бързо.

"Не се срещат така често нарушенията в обонянието и вкуса, които демонстрираха първите болни, или да кажем първата вълна. Дори по тези признаци много често идваха да се изследват. Най-често сега симптоматиката е суха кашлица, недостиг на въздух или затруднено дишане, има и ринит. Задухът обаче тръгва много бързо, когато започне и ако не са взети никакви мерки, и има небрежно отношение, буквално след ден-два започва тежък задух и кислородна недостатъчност", обясни проф. Аргирова.

АБОНАМЕНТ ЗА НАШИЯ СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН

Подкрепяте ли въвеждане на зелен сертификат ?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
отсъства символ.
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up