Неделя, Август 14, 2022
Follow Us

От отчета на Здравното министерство за свършената работа до момента, стана ясно, че сме на последно място по ваксинация и сред първите по смъртност от Covid. Същевременно учебната година започна присъствено, със сравнително нисък процент ваксинирани учители.

Започна и академичната година в Медицинския университет в Пловдив. Висшето учебно заведение беше първото у нас, което изиска от студентите, които посещават практически занятия в болници, да бъдат ваксинирани, преболедували или да доказват, че са здрави с тестове.
Високата смъртност от Covid показва, че най-често жертвите на заразата страдат от диабет или сърдечно-съдови заболявания, което до голяма степен се дължи на лоша профилактика, за БНР ректорът на пловдивския Медицински университет проф. Марияна Мурджева.

„Една от причините за недоверието и тяхното прилагане е породено от антиваксърски коментари, включително за съжаление и на медици, които са на държавна работа. Медици, които много неаргументирано и сляпо хвърлят факти в кавички, информация, които намирайки добра почва у нас не са свързани с научни публикации. Сайтове, фейсбук профили също изобилстват със споделени фалшиви новини. Едва 20% от населението е имунизирано“.

Тя припомни, че в Малта, Ирландия, Исландия, Дания, Португалия над 80% от населението е ваксинирано.

Вчера официално беше открита учебната година в Медицинския университет в Пловдив. Тя ще бъде присъствена, с известни изключения.

Медицинският университет в Пловдив беше първият у нас, който поиска студентите, които посещават практически занятия, да бъдат ваксинирани, преболедували или да се тестват регулярно.

Вътрешно проучване в университета, показва че до май месец 74% от преподавателите са били ваксинирани или преболедували.

Медицинският университет в Плевен също е въвел изискване за сертификати за ваксинация, преболедуване или тестване към студентите си. Практиката е приложена и в други медицински университети в Европа и не само, коментира проф. Мурджева, която първоначално беше остро критикувана за решението си.

АБОНАМЕНТ ЗА НАШИЯ СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН

Одобрявате ли избора на доц. Меджедиев за служебен здравен министър?
Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Добавете коментар

Изпратете

Log in or Sign up