Събота, Декември 04, 2021
Follow Us
Проф. д-р Татяна Червенякова: Нямаме хоспитализиран пациент, който е ваксиниран

Приемаме ситуацията напрегнато, защото данните, които излизат, показват, че има заболели лекари, медицински и немедицински персонал, който е в лечебните заведения. Трудно е, защото наистина има хора и не достигат кадрите в здравната система". Това каза пред БНТ " проф. д-р Татяна Червенякова, изпълнителен директор на Специализираната болница по инфекциозни и паразитни болести.

Тя каза още, че се намираме в трудна ситуация, защото вирусът е по-заразен, ваксиналното покритие е ниско, а хората не могат да бъдат убедени, че на определени места трябва да се спазват мерки и всичко това води до увеличен приток на болни в лечебните заведения.

По думите ѝ опитът през изминалите 18 месеца ще бъде от полза. В Инфекциозна болница са ангажирани между 50 и 60 от общо 96 легла. Обикновено хоспитализацията е на средно тежки и тежки случаи.

"Много често пациентите дори в средно тежки и тежки случаи отказват да постъпят в болница. Аз категорично мога да кажа, че леките форми ние няма как да ги приемаме, защото ангажират легла, които са необходими на пациенти, които са в критично състояние", каза проф. Червенякова.

Няма съществена разлика в клиничната картина на новия щам на вируса. Типичните симптоми са засягане на горните дихателни пътища, висока температура, суха кашлица. Професорът подчерта, че умората и липсата на апетит са по-специфични симптоми.

Инфекциозна болница приема деца с COVID-19 още от първия ден на пандемията.

"Към момента има две деца. разполагаме с достатъчно легла за такива пациенти. Едното дете е на около година, другото - малко по-голямо, състоянието им не е критично. Нямаме леталитет в детската и кърмаческата възраст. Общо взето децата не боледуват толкова често и при тях клиничните симптоми бързо се овладяват", каза проф. д-р Червенякова.

"Нямаме хоспитализиран пациент, който е ваксиниран. Това е важно, защото се спекулира с науката и практиката. Възможно е ваксинирани пациенти отново да се заразят, но те ще прекарат болестта много по-леко. Трябва да сме еднозначни от опита, който се натрупа“, каза тя.Проф. д-р Червенякова заяви, че в Инфекциозна болница има достатъчно количество ремдесевир.

"Клиничните проучвания ясно показват за ремдесевира, че той може да скъси симптоматиката, да намали престоя в лечебното заведение, но в никакъв случай няма да предотврати развитието на тежки форми. Трябва да се прецизира неговото даване рано, а пациентите пристигат в болниците късно, на петия-шестия ден", подчерта лекарят.

Проф. д-р Червенякова подкрепя ваксинирането, тъй като в момента не разполагаме с друго оръжие и посъветва рисковите групи хора да се имунизират. Тя подчерта, че доброволният принцип ще остане, но обясни, че трябва да се намери път към хората.

АБОНАМЕНТ ЗА НАШИЯ СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН

Подкрепяте ли въвеждане на зелен сертификат ?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
отсъства символ.
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up