Вторник, Август 09, 2022
Follow Us

На 22 август 2021 г. в клиника в Германия след дълга борба с коварна болест ни напусна проф. Ваня Недкова. Това съобщават от Управителния съвет на Българската педиатрична асоциация.

През 1976 г. проф.Недкова тя завършва Медицинския университет във Варна Преминава през всички стъпала на университетската кариера в Катедрата по детски болести – Плевен – асистент (1978-1982), старши асистент (1982-1990), главен асистент. От 2002 г. е избрана за доцент, а от 2013 за професор. Има признати три специалности: педиатрия (1982), медицинска генетика (1996), детска гастроентерология (2006).

От 2002 г. до момента е ръководител на Катедрата по педиатрия при МУ – Плевен и началник на Клиниката по педиатрия на УМБАЛ „Д-р Г. Странски”, Плевен.

Научните интереси на проф. Недкова са свързани с изключителното кърмене и хранене на децата, муковисцидозата, генетичните заболявания. Съвместно с колектив от Катедрата по химия към МУ – Плевен изследва микроелементите при много детски заболявания – гастроентерологични, хипертония, астма, анемия, аутизъм и др.

Проф. Недкова е лектор на студенти по медицина, ерготерапевти, медицински сестри и акушерки, автор е на над 100 научни публикации в списания, участва в национални и международни конференци и конгреси. Член е на Академичния и Факултетен съвет

на МУ – Плевен, председател е на Научния съвет по медико-терапевтични специалности към МУ – Плевен.

В продължение на повече от 15 години е член на УС на Българската педиатрична асоциация.

Управителният съвет на БПА изказва дълбоките си съболезнования на семейството на проф. В. Недкова, на нейните деца – наши колеги. Те направиха всичко възможно за да спасят своята майка, за разлика от държавата.

Поклон пред паметта й!

АБОНАМЕНТ ЗА НАШИЯ СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН

Одобрявате ли избора на доц. Меджедиев за служебен здравен министър?
Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна

Добавете коментар

Изпратете

Log in or Sign up