Сряда, Септември 28, 2022
Follow Us

Световният ден за борба с хепатита - 28 юли се отбелязва всяка година от 2008 г. насам. Хепатитът е едно от най-коварните заболявания, тъй като поради липсата на ясни симптоми мнозина не знаят, че са заразени. Хроничните хепатити В и С крият сериозни рискове от тежки усложнения - ако не бъдат лекувани.
Тази година по темата „Хепатит“‘ разговаряме с г-н Тодор Петров член на Сдружение за развитие на българското здравеопазване и Център за защита правата в здравеопазването.

Г-н Петров, участвал сте в много инициативи по отношение на хроничните вирусни хепатити. Промениха ли се нещата през последните години в полза на обществото и пациентите и как?

Ако се върнем назад във времето, в периода до 2009 г., имаше сериозен проблем диагностиката и лечението на хроничните вирусни хепатити. Имаше и липса на информация. В последствие нещата се подобриха. Заедно с екипите, с които съм работил, наблегнахме на няколко аспекта: информация, достъп до лечение и ваксинопрофилактика за хепатит В.
Що се касае до информацията, в момента една част от обществото е достатъчно информирана, но все още има хора, до които тя не е достигнала или просто не са заинтересовани. Именно за това, ние от Сдружение за развитие на българското здравеопазване (СРБЗ), сме провеждали и ще продължим развиваме различни инициативи и активности.
Тази година нашата активност е свързана едно от усложненията на хроничните вирусни хепатити. Става въпрос за предстоящото включване на туморен биомаркер, който е много по-чувствителен от наличните до сега и дава възможност за ранна диагностика на рак на черния дроб. Това е от голямо значение, тъй като статистиката показва, че над 80% от случаите на развитие на рак на черния дроб са сред носителите на вирусните хепатити В и С.

Задължително ли е при заразяване с хепатит В той да стане хроничен и от какво зависи?

Не, голяма част от хората и тяхната имунна система успяват да се справят сами. И след като премине така наречената остра фаза, да се изчистят от вируса. В една по-малка част от хората той остава хроничен и трябва да бъде наблюдаван и да се вземат съответно мерки за лечението му.

Има ли лечение и достъпно ли е за българските пациенти?

Една много добра новина е, че Хепатит С е лечим и се лекува напълно за 8-12 седмици.
През 2017г. Център за защита правата в здравеопазването (ЦЗПЗ) проведохме пресконференция, с участието на водещи специалисти в областта. Темата беше “ Хепатит С се лекува” , тогава държавата пое ангажимент и осигури това лечение безплатно за хората. Самата терапия много успешна и ефективна за много кратък период от време. Така че Хепатит С вече не е мистерия и тайна за медицината и науката както беше преди това.

При Хепатит В нещата стоят по друг начин. Пациентите, които имат нужда от лечение, обикновено са на терапия, която продължава цял живот. Лекарства потискат нивата вируса и хората на практика са здрави и работоспособни, а рискът да предат вируса е много нисък. От друга страна лечението свежда риска от последващи усложнения, които биха могли да настъпя, ако този вирус не се лекува.
Добрата новина по отношение на В инфекцията е, че всички родени след 1992г. са имунизирани срещу хепатит В, защото тогава ваксината беше включена като задължителна в имунизационния календар. В тази възрастова група от населението, до 30 години, е постигнат групов имунитет.

Как стоят нещата при останалата част от обществото и каква част от заразените, всъщност не знаят, че са заразени?

Предполага се, че поне половината от заразени не знаят. Именно за това е необходимо да има скринингова програма, която да позволи на хората да се тестват безплатно. Ние със ЦЗПЗ и СРБЗ сме правили няколко такива скрининги и сред граждани и сред медицински лица, в това число проведохме тестване сред служителите на Центровете за спешна медицинска помощ. Той включваше както медицинските специалисти, така и шофьори на линейките и санитари. Тогава се тества немалка част от служителите на Спешните центрове. Избрахме именно Спешна помощ, защото заради спецификата на работата им, не винаги има как да са напълно предпазени и са изложени на доста голям риск.

Какво планирате в бъдеще?
Планираме редица кампании и работа в тази посока. Ние от СРБЗ сме си поставили за цел да осигуряваме безплатни изследвания, да откриваме хора, които не знаят статуса си. В последствие тези, които са засегнати да бъдат насочени къде могат да получават адекватно наблюдение и терапии, а останалите да бъдат информирани за възможността да се ваксинират, защото това е превенцията срещу вирусен Хептит В.

Има ли стигма в обществото по отношение на хората с Хепатит? .
Има стигма, но с времето тя намалява. Колкото повече се увеличава информираността, че един човек с това заболяване не е опасен за другите, чрез битови контакти, контакт на работното място и т.н., толкова повече стигмата намалява. Затова и един от приоритетите ни продължава да бъде именно повишаване на информираността в обществото.

Искано ли ви е заплащане за спешна или неотложна медицинска помощ в болница?
 

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Добавете коментар

Изпратете

Log in or Sign up