Неделя, Август 14, 2022
Follow Us

Здравният министър Стойчо Кацаров освобождава Съвета на директорите на Университетската болница "Лозенец", известна като бившата правителствена болница.

На пресконференция министърът съобщи, че от 2019 г. - до април 2021 г. в нея са извършени 14 трансплантации на бъбрек от живи донори, които са млади хора от Украйна и Молдова.

А рецепиентите били техни "чичовци" и "лели" от Израел, Япония, Германия, Оман, тоест не е имало роднинска връзка, както изисква законът. От думите му стана ясно, че документите им са били фалшиви.
Агенция "Медицински надзор" е извършила проверки и е получавала информация от съответните държави, че това са фалшиви самоличности. Данни за това са били подадени още към предишното ръководство на министерството, но не са поледвали никакви действия. - каза д-р  Кацаров.

През април в болницата е извършена трансплантация от трупен донор на черен дроб, но не на първия оценен по медицински критерии, а на четвъртия - след обаждане.

Трансплантираният е заемал много висок пост в държавната администрация. Кацаров обаче не посочи името му, а кой се е обадил, за да стане разместването, според него знае предшественикът му Костадин Ангелов.

Кацаров посочи болницата и като пример за източване на Здравната каса чрез пациенти, които не са лежали там.

"Лозенец" е завършила 2020 г. със загуба от над 21 млн. лв. През цялата година в нея от 10 легла 8 са били свободни. 

Проверка на здравната каса в болница "Лозенец" е установила, че само през ноември миналата година е отчетено лечението на 60 пациенти, които изобщо не са били в болницата. Ръководството обяснява това с техническа грешка, но Кацаров не приема аргументите им.

Сезирана е прокуратурата, тъй като е имало подправени подписи на пациенти.

Кацаров каза, че и други болници ще бъдат проверени за такива злоупотреби

АБОНАМЕНТ ЗА НАШИЯ СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН

Одобрявате ли избора на доц. Меджедиев за служебен здравен министър?
Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Добавете коментар

Изпратете

Log in or Sign up