Вторник, Януари 25, 2022
Follow Us

Напусна ни проф. Галина Чакалова. Водещият онколог е издъхнала в съня си тази нощ, съобщиха нейни колеги. Тя работеше десетилетия в Националната онкологична болница в София - УСБАЛО.
Проф. Чакалова беше заместник-председател на управителния съвет на Асоциацията по онкогинекология, член на Дружеството по акушерство и гинекология, както и на ESGO и BUON, а също и член на Научния съвет по Онкология и секретар на списание „Онкология".


През 1993 г. проф. Чакалова въведе в България органосъхраняващите операции при рак на маточната шийка и локалната имунотерапия при HPV, както и при предраковите изменения на маточната шийка. Автор е на единственият у нас учебник по онкогинекология. Има над 200 научни публикации в областта на онкологияга, гинекологията и здравният мениджмънт у нас и в чужбина, както и над 100 научни съобщения на международни и национални научни форуми. Член е на множество международни и български научни организации. Участва в редакционната колегия на списание „Онкология”Проф. Галина Чакалова е завършила медицина през 1984 година. Има придобити специалности по „Акушерство и гинекология", „Онкология".

През 2002 г. е назначена за началник отделение в Клиниката по гинекология в УСБАЛО. След след спечелен конкурс през 2007 г. е завеждаща на Клиника по гинекология. От 2007 до 2008 г. изпълнява длъжността началник стационарен блок. През 2013 г. е избрана за професор по онкология. От 2004 г. е експерт по оценка и акредитация на лечебните заведения, през 2010 г. придобива магистърска степен в УНСС по бизнес администрация със специалност „здравен мениджмънт", а през 2013 г. придобива и магистърска степен в МУ по „обществено здраве и здравен мениджмънт".
Поклон пред паметта и!

АБОНАМЕНТ ЗА НАШИЯ СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН

Одобрявате ли новите противоепидемични мерки?
Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна

Добавете коментар

Изпратете

Log in or Sign up