Понеделник, Юни 21, 2021
Последвайте ни
САЩ ваксинираха вече над 200 милиона души

Президентът на САЩ Джо Байдън обяви в сряда, че страната вече е постигнала целта му - 200 милиона ваксинирани срещу COVID-19 преди 100-ия му ден на поста, предаде Fox News, цитиран от news.bg. През декември президентът си постави като цел 100 милиона ваксинирани американци до 100-ия си ден в управлението, която неговата администрация вече постигна в средата на март, за 58 дни. САЩ постигат целта тази седмица - 200 млн. дози за 100 дни.

"Цел, несравнима в света или в американската история", каза Байдън по време на пресконференция в Белия дом. "Днес го направихме, днес регистрирахме 200 милиона дози в 92-ия ден на поста, а това е невероятно постижение за нацията."
Байдън каза, че не е ясно колко точно смъртни случая са избегнати от кампанията за бърза масова ваксинация в страната, но според експертите става въпрос за десетки хиляди. Той отбеляза "драматичен спад" на смъртните случаи, свързани с COVID-19 сред хора над 65 години - около 80 процента намаление. Той направи уговорката, че 80% от хората в тази възрастова група са вече ваксинирани, но не всички с 2 дози и трябва още време, за да се види ефектът.
"Където и да живеете, независимо от обстоятелствата ви, ако сте на 16 или повече години, вече имате право на безплатна доза и ние имаме ваксината, която трябва да доставим", каза Байдън.Броят на ваксинираните в САЩ към 21 април е 213 милиона души, което прави прави 65% от 320 милионното население на страната. За сравнение в България до този момент са ваксинирани 657 хиляди души или 9.85% от населението.
26% от американците са получили по две дози и са напълно имунизирани
В България 2% са получили две дози.
В резултат на ваксинацията, статистиката отчита рязък спад на смъртността.
За последните два дни в САЩ са починали съответно 477 и 866 души. За сравнение в България те са съответно 210 и 106.
Броят на починалите спрямо населението в България е почти 7 пъти по-голям – 14.5 за България срещу 2.54 на САЩ на 1 млн. население.


АБОНАМЕНТ ЗА НАШИЯ СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН


 

Ваксинирахте ли се?

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
отсъства символ.
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up