Неделя, Април 11, 2021
Последвайте ни
Председателят на БЛС иска отлагане на дигитализацията

В интервю за БГНС, Председателят на Българския лекарски съюз заяви, че иска процесът на дигитализация да бъде отложен.
С подписването на Националния рамков договор е заложено от 1 април тази година да започне електронно попълване на историята на заболяването.
Според д-р Маджаров модулът обаче още не е готов и за разработването му ще са нужни поне три месеца - „Там записахме, че няма да стартира нищо по електронизацията, както стана с електронната рецепта докато не бъде изработено в работна група в министерството, не бъдат разписани процесите и те не бъдат утвърдени от Наредба на министъра.

Касата реши, че на 1 април, каквото и да става, го въвежда. Там е напълно безумно обяснено как се попълва електронното досие. То не е електронно, защото според Касата само първа страница е електронна, всичко останало е на хартия. И след всяка манипулация, която прави някой трябва да се подписва“, обяснява д-р Маджаров.
Според НЗОК условията са изпълнени и модулът е готов. За прилагането у касата е издала подробни указания.Единствените електронни документи, които официално се използват в момента са направления за PCR и свързани с COVID-19 лабораторни изследвания. Електронни рецепти се приемат само в отделни аптеки и за да се спести разкарването на болните в търсене на такава, рецептите се предписват само на хартия. Направления за консултации, изследвания, ВСМД, хоспитализации и др. не се издават електронно. Планирано е това да стане от 1-ви май, но е много вероятно да бъде отложено, заради очевидната неспособност на държавната фирма Информационно обслужване да се справи със задачата.
Изградената от частни компании система за електронни рецепти и направления за МДД функционира ефективно от две години, но бе отхвърлена от Правителството, което ще доведе до излизането ѝ от употреба.


АБОНАМЕНТ ЗА НАШИЯ СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН


 

Одобрявате ли разхлабването на мерките?

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up