Неделя, Май 16, 2021
Последвайте ни
Как ще ни стигнат американците?

Аляска стана първият щат на САЩ, в който всеки над 16 годишна възраст може да се ваксинира, съобщава Yahoo news. До сега, както и в останалите щати, ваксини се поставяха само на хора над 55 годишна възраст и на такива от рискови групи.
В това отношение американците изостанаха много от нас. По разпореждане на Бойко Борисов от средата на февруари, в България всеки може да се ваксинира, стига да има време и нерви да почака на опашка пред някоя болница и разбира се да има ваксини в момента.

Има обаче една малка разлика. Щатът Аляска отваря ваксинацията за всички, след като са били ваксинирани хората от рисковите групи, в това число тези над 55 годишна възраст. Около 120 хиляди души от 700 хилядното население на щата вече са имунизирани, а други 170 хиляди са получили първата доза.
У нас възрастните хора не са ваксинирани. От началото на годината до сега общо са поставени 300 хиляди дози.
На официалния Правителствен портал за Ковид няма данни за броя на хората получили и втората доза. Според здравния министър 30% от всички ваксинирани са възрастни и болни хора. Това прави около 90 хиляди души. Общият брой на хората над 65 годишна възраст и тези с тежки хронични заболявания, според Националния ваксинационен план е 1 милион и 900 хиляди души. Ако продължим със същите темпо, ваксинацията на възрастните ще приключи след няколко години.
Ще кажете Аляска е малка по население, за това са успели. Така е но вижте каво става в целите съединени щати с население над 300 милиона души. Те достигнаха нива от 2 милиона ваксини на ден, което накара президентът Джо Байдън да заяви, че ще ваксинират цялото население до края на месец май.За България същото би се получило при 80 хиляди ваксинации на ден. Темпото за сега е около 10 пъти по-бавно, най-вече заради липсата на достатъчно ваксини.
В три от американските щати – Тексас, Мисисипи и Уайоминг първи в света отмениха задължението за носене на маска. Ние и тук ги изпреварихме частично. У нас отдавна може без маска, макар и само в ресторантите, хотелите и заведенията. В магазините и офисите все още се изисква.
Въпреки, че носим маски тук-там, броят на заразените нарасна няколко пъти за последните две седмици. Това доказва, че разпространението на вируса на практика не се влияе много от носенето на маските, така, че спокойно можем да последваме Тексас и да премахнем изцяло задължителното маскиране. С една забележка – там броят на заразените намалява.


АБОНАМЕНТ ЗА НАШИЯ СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН


 

Ваксинирахте ли се?

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up