Понеделник, Юли 06, 2020

ambulanceПреди повече от месец сме изпратили писмо в здравното министерство, в което настояваме за среща с министър Ананиев, но до този момент отговор няма". Това заяви пред „Право и здраве“ председателят на Националното сдружение на фелдшерите (НСФБМБ) мед.фелдшер Александър Александров. По неговите думи от 8 февруари до днес е имало предостатъчно време, за да бъде организирана такава среща и на нея да бъдат поставени въпросите на съсловието.

 „Напоследък министър Ананиев често повтаря, че е привърженик на диалога като начин на решаване на проблемите, факт е обаче, че засега реакция от негова страна на нашата готовност за разговори няма. А ние не сме фантоми! Работещите фелдшерите сме над 3000“, каза Александър Александров.

Той припомни причините, поради които фелдшерите ще протестират на 25 март.: липса на остойностяване на труда им - на конкретните медицински дейности, извършвани от тях, непризнаване на отделен статут на професията с ясно разписани правила, отделяне в самостоятелна съсловна организация извън Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи БАПЗГ.

Александров бе категоричен, че фелдшерите подкрепят изцяло исканията на протестиращите медицински сестри, на Алианса на българските акушерки и на Асоциацията на физиотерапевтите.

„Всяка медицинска професия си има своите особености и специфични характеристики, ето защо намираме задължителното членство в БАПЗГ за неуместно“, коментира още той.

По неговите думи протестите на фелдшерите ще продължат докато исканията им не бъдат удовлетворени. Те имат готовност да излязат и на палаткови лагери, ако се окаже , че за пореден път на са чути, а към тях ще се присъединят и студентите лекарски асистенти.

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
 • Публикуването на коментара е спряно.
  Gecho Gechev · преди 1 години
  Моля,публикувайте телефон.емейл адрес за връзка с протестиращите фелдшери и по добра коодинация
  • Публикуването на коментара е спряно.
   aleks · преди 1 години
   Сдружение на фелдшерите в България - СМФБМБ
   smfbmb@abv.bg
   гр.Перник ул. "Балканджи Йово" - 27
   тел: 0877029301 ; 0888898324 ; 0884441139
 • Публикуването на коментара е спряно.
  Д-р Б.Бонев · преди 1 години
  Въпросът с фелдшерите не е от вчера и днес! Лошото в държава ни е , че никой не обръща внимание на причините които постепенно водеха до срив в здравеопазването поради бързия нарастващият недостиг на средни медицински кадри: медицински сетри, фелдшери , лаборанти, акушерки, зъботехници и т.н. Още преди 20 години бе вдигнат шум за безобразията които станаха тогава в България по този въпрос. БЯХА ЗАКРИТИ всички медицински техникуми в София ,Русе ,В.Търново ,Ст.Загора , Кърджали , Хасково и т.н. Всяка година тези училища бълваха необходимите средни кадри за страната. Взето бе под натиск безумното решение тези кадри да се подготвят във Висшите медицински институти в сраната с единствената цел ДА СЕ УВЕЛИЧИ ХОРАРИУМА НА мноого от преподавателите във ВУЗ. Кой е виновен? Кой бе министърът който подписа заповедта за закриването на тези училища? Сега берем резултатите от това решение на МЗ,а резултатите вече са плачевни: медицинските сестри в системата вече са 4 пъти по-малко в сравнение 1999г., а акушерките , лаборантите и зъботехниците вече почти не се намират. Лошото в страната ни е, че през годините този проблем с средните кадри не се наблюдаваше, няма проверки , няма наказания и присъди за тези които поставиха на колене здравеопазването на България.
Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up