Вторник, Август 11, 2020


med sestraНа лечебните заведения са изпратени разчетите на средствата, които ще получат през тази година от Здравната каса, изпратена им е и информация за сумите, които ще бъдат отпуснати от Министерството на здравеопазването, в това число и за допълнителния ресурс от 30 млн. лв. Предстои ръководствата на болниците и синдикатите по места да постигнат консенсус за увеличаването на работните заплати. Това стана ясно от думите на министър Кирил Ананиев на днешната среща с протестиращите медицински сестри. 

 „Поемам ангажимент да съдействам това да се случи бързо, за да видим какво договаряне е постигнато и с колко са увеличени възнагражденията спрямо определените начални основни заплати в колективния трудов договор за специалистите по здравни грижи“, каза министърът.

Двете страни се споразумяха това да се случи в срок от 20 дни. Кирил Ананиев обеща на протестиращите, че веднага след като разполага с анализите ще ги запознае с данните и с последващите мерки, които здравното министерство ще предприеме.

 Той заяви, че ще се срещне с директорите на всички болници с над 50% държавно участие в капитала, както и там където е необходимо, ще разговаря с кметовете на общини, за да бъде процесът финализиран по-бързо.

По-рано днес министърът направи изявление пред журналисти в парламента, в което припомни механизма за отпускането на 30-те милиона лева за областните и общинските болници. Той бе категоричен, че МЗ финансира тези лечебни заведения единствено и само за извършена дейност по реда на Методиката за субсидиране на лечебните заведения.

Ананиев поясни, че става дума за дейности, които попадат извън обхвата на задължителното здравно осигуряване и чието финансиране от страна на МЗ е регламентирано със закон. По думите му по тази причина категорично не може да се говори за нерегламентирана държавна помощ.

„В много от болниците възнаграждение на медицинските сестри от 900 лв. ще бъде постигнато, в други лечебни заведения заплатите ще бъдат близки до този размер. Усилията ни са насочени в посока до две-три години да достигнем до такива размери на възнагражденията на професионалистите по здравни грижи, които да бъдат достойни за техния труд и да ги мотивират да практикуват професията си у нас“, допълни здравният министър.

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up