Неделя, Септември 20, 2020

nursing

На среща при премиера Бойко Борисов днес здравният министър Кирил Ананиев беше категоричен, че исканията на специалистите по здравни грижи, в това число и за увеличението на възнагражденията, са напълно справедливи, но като цяло проблемите на съсловието трябва да се решават чрез диалог, а не чрез протести.
Поводът, който събра в кабинета на министър-председателя представители на сестринското съсловие, на здравното министерство и на синдикатите бе организирания във Фейсбук протест на медицински сестри, който е насрочен за утре.
„Заедно трябва да работим за справедливото разпределение на финансите на ниво лечебно заведение, за да може с наличния ресурс и с допълнителните средства от 30 млн. лв., които ще получат областните и общинските болници, да бъдат увеличени заплатите на целия медицински персонал“, подчерта здравният министър.
„Подписан е колективен трудов договор, в който са залегнали параметрите на възнагражденията. Отделно от това Министерството на здравеопазването работи за подпомагането на държавните и общински болници, така че да бъде възможно увеличаването на възнагражденията на работещите в тях.

На този етап мога да заявя, че протестът е обявен без да бъдат информирани специалистите какъв ще бъде бюджетът на съответните лечебни заведения, а оттук и какви заплати ще получават самите те през тази година. За съжаление, проблемите са натрупвани с години, ние искаме да ги решим, но това трябва да се случва в спокойна обстановка и чрез диалог. Предстои ни много съвместна работа“, допълни той.
Председателката на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи Милка Василева подчерта, че асоциацията не е организатор на протеста, и също призова за диалог, а не за излизане на улицата, защото улицата не е добре информирана, по думите й.
Същата позиция заеха и синдикатите.
Вицепрезидентът на КНСБ и председател на Федерацията на синдикатите в здравеопазването д-р Иван Кокалов посочи, че синдикатите не подкрепят протеста и също са на мнение, че проблемите се решават с диалог. „Само в няколко общински болници имаше желание за протест.
Причината е, че в края ма миналата година подписахме колективен трудов договор и към днешна дата в много лечебни заведения заложените в него параметри са достигнати. Благодарение на решението на Министерския съвет за отпускането на 30 млн. лв. ще се повишат заплатите и в общинските, и в областните болници.
За съжаление групата-организатор във Фейсбук явно не е информирана за тези обстоятелства“.
„Исканията са справедливи, но нямаме участие в организацията на протеста. Трябва да направим така, че мениджмънтът на болниците да се съобразява с колективния трудов договор.
Както каза премиерът, отпускат се все повече пари за здравеопазване, но те не стигат до лекари и сестри. Трябва заедно да работим именно в посока решаването на този проблем“. Това заяви федералният секретар на Изпълнителния комитет на КТ “Подкрепа” д-р Николай Кътев.
Въпреки срещата днес част от медицинските сестри, които бяха заявили участие в планирания за утре протест за достойно заплащане на труда им, заявиха, че той ще се проведе, както и че в подкрепа на исканията им в момента се събира подписка в много болници в страната.
Лора Маринова – старша сестра в Пета градска болница в столицата, заяви, цитирана от БНР, че независимо от провелата се среща и опита за постигане на съгласие протест утре ще има.
"Така или иначе, за да тече тази подписка и този призив, това означава, че нещата са стигнали предела на търпимост. Искрено се надявам нашият труд да бъде достойно оценен", каза тя.
Сестрите очакват подкрепа и от пациентските организации, и от Българския лекарски съюз.

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up