Неделя, Септември 20, 2020

galabovaПравителството одобри допълнителни средства за лечебни заведения, оказващи психиатрична помощ се отпускат 2 000 000 лв., разпределени за 12 Центрове за психично здраве и психиатрични отделения към държавни и общински болници.
Д-р Цветеслава Гълъбова, директор на държавната психиатрична болница "Свети Иван Рилски" коментира, че сумата е крайно недостатъчна.
"Структурата на стационарната психиатрична помощ в България включва 12 държавни психиатрични болници, които имат около 2400 легла, 12 центъра за психично здраве, около 20 отделения към многопрофилните болници и няколко университетски клиники. Това са много на брой лечебни заведения и тези 2 милиона лева ще бъдат капка в морето. Проблемът е в за заплащане по методиката на преминал болен, където отпусканите суми са крайно недостатъчни", поясни д-р Гълъбова пред Bulgaria ON AIR.

Тя апелира за цялостна реформа в психиатричната помощ у нас, която да е последователна и във всичко посоки. По думите ѝ не се знае колко са хората със заболявания, преди да секаже колко пари са нужни на системата.

"В някои области има недостиг на психиатрични легла, на други места те остават незаети и не функционират пълноценно", каза още тя.
Д-р Цветеслава Гълъбова, директор на държавната психиатрична болница "Свети Иван Рилски", допълни още, че обществото не разбира, че психичното здраве е дори по-важно от телесното, проблемите на психиатрията се неглижират, което пък води и до неглижирането и от страна на управляващи.
Цялото интервю във видеото:

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up