Сряда, Септември 30, 2020

katsarov nikolova europe tvПрез седмицата станаха известни още няколко случая на агресия над медици от Спешна помощ. В тази връзка всички екипи на филиала в Горна оряховица са подали едномесечно предизвестие за напускане на работа. Защо се случва така? По темата Диана Найденова разговаря в студиото на телевизия Европа с д-р Стойчо Кацаров Председател на ЦЗПЗ и д-р Гергана Николова – член на Управителния съвет на БЛС.
Д-р Стойчо Кацаров припомни на шега предложението на политолога Васил Гарнизов „да се въоръжат медиците в линейките за да може да отговорят на огъня”. Кацаров напомни, че преди няколко години нападенията над медици бяха криминализирани и приравнени на нападение над полицаи, но ефект от това няма.
Според него в основата на всичко е лошата организация на спешната помощ, поради което действията се разминават с очакванията на хората. За организацията на спешната помощ отговарят политиците, но хората не се сблъскват с тях, а с медиците и изливат недоволството си върху последните.


Д-р Кацаров припомни и фактът, че много политици в стремежа си да прехвърлят собствената си отговорност, обвиняват медиците за лошата здравна система и ги демонизират, което допълнително настройва хората срещу тях.
Той сподели мнение, че често спешните лекари се третират като домашна поликлиника за неосигурени граждани. Първата промяна трябва да започне от там, лекарите да слязат от линейките, защото това е „разсипия на квалифициран труд”.
Д-р Николова каза, че лекарите не са убийци, но и че пациентите трябва да проявяват повече разбиране към труда на медиците и да имат повече търпение. Тя даде за пример собствената си практика, където в разгара на грипната епидемия се струпват много хора и възникват конфликтни ситуации. „Това не е плод зеленчук, че всеки да върви по реда си, с предимство приемаме най-тежко болните.”
Цялото интервю във видеото:

 

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up