Четвъртък, Октомври 01, 2020

medzhedievСтоличната лекарска колегия (СЛК) заедно с Българската православна църква ще работят за създаването на болница за хората с нисък социален статус. Това пред БТВ председателят на колегията д-р Асен Меджидиев. По неговите думи идеята вече е срещнала подкрепата на Столична община.

„Идеята е да създадем болница, както в много европейски държави има – болница на християнската църква, която да бъде полезна за хората в неравностойно положение, за бедните хора, за тези, които понякога в „Пирогов” ги намираме да спят по коридорите, където да намерят подслон, да намерят храна, да намерят първичната грижа. Столична лекарска колегия ще подсигури екипите, които да обслужват и които да помагат, увери той.

 

Д-р Меджидиев разказа, че подобни болници съществуват навсякъде по света. Той припомни, че точно такава е и каузата на църквата – да помага.

„Да върнем християнството, християнството и медицината са заедно, те не могат да мърдат, те са ръка за ръка“, каза той.

Председателят на СЛК коментира и темата за дефицита на млади лекари и нежеланието им да останат на работа в България. Според него през последните 1-2 години обаче тази тенденция е на път да се преобърне и вече български лекари започват да се завръщат в страната си. Друга лекари започват да се връщат в България. Той допълни, че много утвърдени в Европа лекари започват да идват в България и да оперират българи.

„По този начин първо, че по-малко средства от държавата ще се разходват за такова нещо, второто, което е, екипите, които работят с тези професори, с тези хирурзи, ще могат да бъдат по-лесно обучавани на място“.

Председателят на СЛК коментира и развитието на Фонда за лекарска взаимопомощ, създаден от колегията, през който да се изпращат медици на специализация. След броени дни, на 24 януари,ще бъде подписан договор с най-високотехнологичната болница на Израел – болницата Хадаса в Йерусалим, която предоставя много добри условия за специализация на млади лекари във всички области на медицината.

Д-р Меджидиев допълни че и у нас има много добри бази за обучение, както и прекрасни специалисти, които не трябва да се подценяват. Той бе категоричен, че парите не са единственото важно за младите лекари. „Много е важно нашето общество да върне доверието си към лекарите, да почнем да гледаме на тези млади хора, те понякога ги е страх, в последните години от напрежението, което се създаде. Аз имам млади специализанти при мен, наблюдавам едно нещо, тях ги е страх да тръгнат да се хвърлят в операционната от първата минута. Защо? За да не сгрешат. Но ние не трябва да забравяме, че лекарите, на нас животът ни е кауза, от самото започване, ние нямаме мандат – един или два мандата, ние имаме цял живот лекар. Ние не може като сгрешим да подадем оставка, нищо, ние не може да се спасим по този начин.

Ако сгрешим, а ние не сме безгрешни, чувстваме се богоизбрани, когато помогнем на някой пациент с много тежка диагноза, когато спасим човешки живот, но не сме богове. И при нас умират хора и изключително важно е, ние не може да подадем оставка, ние продължаваме и изстрадваме мъката, когато се случи нещастието на пациента, но продължаваме напред“, каза в заключение д-р Асен Меджидиев.

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up