Понеделник, Юни 17, 2019

psychiatry protestПротест с жълти жилетки и в. Психиатри и медицински сестри от Центъра за психично здраве в София обявиха безсрочен протест, съобщава телевизия BgOnAir. Те обявиха, че са недоволни от ниските заплати и лошите условия на труд.
Работещите в центъра са поискали да се сключи нов колективен трудов договор, но ръководството на лечебното заведение отказало.

В знак на протест, медиците посрещат пациентите с жълти жилетки. Те настояват за преместване на центъра в друга сграда, както и да се промени начинът на заплащане на извънредния труд, който в момента е в пъти по-малко от предвиденото по Кодекса на труда.

Протестиращите разказват, че битовите условия са под всякаква критика. Една от сградите на Центъра е строителна барака от края на 50-те години, използвана при строежа на Баташкия водносилов път. 

Протестираме заради недостатъчното финансиране в психиатричната област, унизително ниските заплати, условията, в които се лекуват пациентите и условията, в които работи персонала”, казва пред БГНЕС старшата сестра на болницата Зорница Тонева. „В лекарския кабинет работят по петима доктори и често се налага пациентите да чакат докато бъдат разпитани, а всеки един от тях е в различно състояние и не е препоръчително да чака. Основната залата на сестра е 740 лв., а на санитар е 560 лв. Възнагражденията на лекарите са под 1000 лв.”
Управителят на центъра д-р Емил Грашнов обясни, че чака здравното министерство да изработи новата методика за субсидиране на лечебните заведения и обясни, че заплатите няма да бъдат повишени с 10% през тази година, както е в бюджетния сектор, защото те са търговско дружество и на тях им се заплаща само за преминал и обслужен пациент.
Управителят обясни, че годишно получават около 1 млн. лева за обслужени около 1100 болни. Служителите от центъра ще протестират, докато исканията им не бъдат изпълнени.

Още във видеото:

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up