Сряда, Септември 30, 2020

sestra2017Медицинска сестра на годината за 2017 г. в Бургас е Даниела Христова. Тя беше наградена на церемонията по случай Световния ден на сестринството. Работи 27 години в сферата на здравеопазването, но се срамува да сподели размера на заплатата си, която по думите ѝ от 7 - 8 години не е мърдала - 600 лева.
Международният празник на медицинската сестра се чества всяка година на 12 май, но тази година той ще бъде отбелязан с протести. Хиляди специалисти по здравни грижи излизат утре на протест в София заради липсата на визия за развитие и финансиране на системата.

"Ще излезем на протест около 3000 души. Протестната манифестация не е политическа, не искаме да сваляме министър, правителство... Мечтаем един министър на здравеопазването да си изкара мандата. Искаме да се промени моделът на финансиране в здравеопазването", обясни проф. Станка Маркова пред Bulgaria ON AIR.
Председателят на Асоциацията на професионалистите по здравни грижи е на мнение, че законът трябва да се промени така, че ако е договорена стартова заплата от две минимални заплати, това да бъде задължение на всички болници.
"Стартовата заплата на една медицинска сестра е с 15 лева повече от на санитарката. В общинските болници не получават повече от 600 лева. Отношението остава толкова пренебрежително", каза още проф. Маркова.
"Искаме да се закриват отделенията и болниците, които нямат политика да стимулират кадрите си", настоя тя и алармира за крещяща нужда от медицински сестри и акушерки.
Вижте повече подробности във видеото:

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up