Неделя, Юли 05, 2020

МеджидиевРазговаряме с новия председател на Управителния съвет на Столична колегия на БЛС - д-р Асен Меджидиев. Той спечели след балотаж между него и д-р Емануил Найденов от УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ със 195 срещу 109 гласа. Д-р Меджидиев завършва медицина в МУ - София през 1994 г. Има едногодишен стаж в отделението по Белодробни болести на Пета градска клинична болница като лекар ординатор. От 1995 г. до 2011 г. работи като УНГ специалист и бронхоскопист в клиника по Оториноларингология и лицево-челюстна хирургия в УМБАЛ "Св.Анна". От 2012 г. работи в спешната болница „Пирогов", където в момента е началник отделение УНГ.

Д-р Меджидиев, честито и на добър час! Спечелихте с голяма преднина, което може да се приеме като голямо признание, но също и като голяма отговорност. Какво Ви мотивира да се кандидатирате за поста?
Наистина е голяма отговорност. Целта ми е да обединим съсловието и да се борим да върнем лицето му, защото това съсловие е част от елита на нашето общество. Искам да подобря чуваемостта, да обединя лекари и пациенти в една единна кауза, а тя е подобряване обслужването на пациентите и достойно място на лекарите в обществото.

Как оценявате работата на досегашното ръководство на Столичната колегия?
Досегашното ръководство на Столичната колегия е работило два мандата начело с проф. Миланов. Много неща са направили в колегията. Не искам да бъда съдник за грешки, тъй като няма безгрешни хора, със сигурност и аз ще натрупам грешки в моето управлние. За мен правилото е, че всеки следващ председател и всеки следващ управителен съвет трябва да надгражда със свои идеи, някои от които досега не бяха залегнали, т.е. в моите виждания за някои от идеите трябва да бъдем по-настоятелни.

Кои са най-важните проблеми пред българското здравеопазване?
Те са няколко. Първо в съсловието да се обедини болничната и доболничната помощ в едни общи интереси. Основен и важен проблем е да се реши остойностяването на лекарския труд, тъй като на всички нива имаме оценка, примерно за една клинична пътека има оценка на медикаменти, на разходи за престой на болния, разходи за консумативи, разходи за изследвания, скенери, ЯМР, но никъде не е залегнала стойността на лекарския труд. Това е едно от нещата от основно значение и тези неща да бъдат в нормативни документи и да се спазва тази нормативна уредба. Другото е да се обърне внимание и да се подобрят условията на труд и заплащането на младите специалисти, тъй като това е бъдещето и не трябва да остава празнина в здравеопазването ни. Третата основна точка е подобряване на взаимоотношенията ни с правителствени и неправителствени организации, пациентски организации, и съвместна дейност с тях, за да можем да постигнем общо целите си. Само обединени ще можем да постигнем по-доброто положение на лекари и пациенти.

След по-малко от два месеца предстои събор на БЛС. Ще издигне ли Столична колегия свой кандидат за председател на БЛС?
На този въпрос към този момент не мога да отговоря, защото по устав на Столичната лекарска колегия ние ще свикаме председателско и делегатско събрание, което ще се проведе около 20 дни преди отчетно-изборния събор и тогава всички от районните колегии ще направят своите предложения. Тогава ще вземем решение дали ще издигнем кандидати, дали за председател или заместник-председател. Тогава ще се реши дали ще се издигнат кандидати за комисии, ще се реши и кои делегати ще представляват Столична колегия на този събор.

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up