Петък, Декември 04, 2020
Д-р Дариткова:: Не успяхме да реализираме е-здравеопазването

„Сега не е моментът да говорим за реформи, защото можем да се връщаме назад, да се упрекваме и да говорим за много неизпълнени неща. Това, което наистина смятам, че е дефицит и че не е изпълнено от нашата програма, е наличието на здравно-информационна система“. Това заяви в интервю за bTV председателят на ПГ на ГЕРБ и на Комисията по здравеопазването в Народното събрание д-р Даниела Дариткова.

 

По думите й, ако системата на електронното здравеопазване е била изградена по-рано, много от настоящите проблеми са щели да бъдат спестени. За пример тя даде възможността за електорнна рецепта и направление, чиято липса създава условия за струпване на хора пред кабинетите на медиците в настоящата ситуация.

За това признавам, че не успяхме да реализираме, заяви тя, като припомни, че електронната система е получила своята законодателна регламентация преди три години, но все още не е факт. Не успяхме да се справим с единната национална здравно-информационна система, призна д-р Дариткова.

В коментар за случая с починалите пациенти в Пловдив д-р Дариткова заяви, че в момента здравната система работи в режим на много високи обороти и посочи, че се надява да не се изтъкват само тези нелицеприятните примери. Тя призна, че репортажите в медиите за станалoто са изглеждали трагично, но в същото време подчерта, че лекарите се борят ежедневно и спасяват хиляди хора. Те работят денонощно и заслужават уважението и респекта, които им отдавахме в началото на здравната криза – тогава, когато не бяга особено натоварени, коментира председателят на здравната комисия. Според нея станалото в Пловдив се дължи по-скоро на логистични проблеми, отколкото на липсата на оказана медицинска помощ.

Д-р Дариткова подчерта, че сега всички медици трябва да бъдат максимално мобилизирани и да спазват мерките, защото натоварването на системата трябва да бъде такова, че да може да се окаже помощ на всеки пациент. „В същото време моите колеги трябва да знаят, че няма как да се справим, ако всеки не поеме своята отговорност. Това е, към което апелираме през цялото време – от общопрактикуващите лекари, до реанимационните отделения, всеки трябва да бъде максимално ангажиран с грижата за пациента“, заяви тя.

Д-р Дариткова призна, че системата ни има нужда от реформи и по-добра логистика между лечебните заведения. „Коя ситема в Европа беше подготвена“, попита обаче тя, като изтъкна, че кризата COVID е предизвикателство не само за България.

Според нея е важно да е ясно какви са индикациите за хоспитализация и отбеляза, че не всеки пациент с COVID и с пневмония е нужно да се настанява в лечебно заведение. По думите й, ако се ангажират всички в системата с отговорността за тези пациенти и тяхното проследяване, болничната система няма да се натоварва толкова много.

Относно промяната в Закона за здравето, с която отпада текстът за болничното лечение при лечение на COVID, д-р Дариткова посочи, че се касае за прецизиране на текстовете. „Това касае противоепидимичните мерки, налагането на карантина. В никакъв случай не касае индикациите за лечение и достъпа до болнична помощ“, обясни тя.

Запитана за коментар за евентуален втори локдаун, тя посочи, че ситуацията се обсъжда динамично и следи, така че да се реагира своевременно. Направихме тотално затваряне пролетта, защото не познавахме вируса, но след това видяхме, че по този начин не може категорично и окончателно да бъде преустановено разпространението му. Разбира се, мерките могат да станат доста по-силни, когато болниците не могат да се справят с притока на пациенти. Засега все още имаме достатъчно възможности за болнично лечение за хората, които се нуждаят от това, допълни д-р Дариткова.

Тя апелира и за личната ангажираност на всеки и призова за носене на маски.

Абонамент за седмичния ни бюлетин!
captcha 
Подкрепяте ли затварянето на страната(локдаун) заради Ковид?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up