Понеделник, Ноември 30, 2020
Д-р Симидчиев: Само хрема, само гърлобол и само температура могат да бъдат знак за COVID-19

„За огромно съжаление вече имаме четирицифрен брой новозаразени. Добрата новина е, че процентът на тези, които влизат в болница, е по-нисък, тъй като основната част на разпространението е през училищата, където има по-млади хора, които не стигат до болница“ Това заяви пред Нова телевизия пулмологът д-р Александър Симидчиев. Той обясни, че общият брой на заразените е много притеснителен, също както е притеснителен фактът, че няма промяна в съотношението между хоспитализираните болни и тези от тях, които постъпват в интензивни отделения.

 

По повод наградата, която получи за  Деня на българския лекар д-р Симидчиев сподели, че я приема като знак на признание за всички свои колеги, които говорят балансирано и научно за нещата, които се случват.

От позицията на лекар, работещ в болницата на МВР, той посочи, че обстановката е спокойна, работата върви с необходимата дисциплина и протоколите се спазват стриктно.

„От февруари досега опознахме вируса по-добре. Имаме протоколи, с които го лекуваме много по-ефективно, дори в домашни условия, поради което част от заразените не стигат до болници. Трябва ни повече време, за да изследваме и въздействието на новите медикаменти и ваксините, за които се надяваме да работят”, каза д-р Симидчиев.

„Носенето на маски може да намали с до 30% броя на новозаразените. Това са изводите от анализ, направен от българин в Канада. Мерките, които има в страната ни в момента, са достатъчни. Трябва да бъдем разумни и да ги спазваме, тъй като това ще позволи да намалим скоростта на разпространение”, категоричен бе д-р Симидчиев.

Той сподели и виждането си за произхода на коронавируса, и обясни, че подобно на проф. Асен Балтов, през ума му е минавала мисълта, че той е създаден в лабораторни условия.

„Ние не можем да променим това дали вирусът е създаден в лаборатория или не. Нека се концентрираме обаче върху нещата, които можем да променим. Можем да променим нашето поведение – да ходим повече с маски, да спазваме дистанция и да си мием ръцете по-често”, призова лекарят.

Имунният отговор на всеки човек е строго индивидуален, подчерта д-р Симидчиев и обясни, че е абсолютен противник на въвеждането допълнителни медикаменти, без да е ясно какво точно се случва в организма.

Д-р Симидчиев подчерта, че витамин C става вреден, след като човек се разболее. Специалистът обясни, че ако има доказан недостиг на някой витамин, е добре да го възстановим. "Често витамин D е по-нисък през зимата", добави той, но подчерта, че не бива да се добавя нещо, за което не е доказано,че липсва.

Пулмологът обясни, че изолирани симптоми като само хрема, само гърлобол и само температура могат да бъдат знак, за COVID-19, но допълни, че тази инфекция има много богата палитра от симптоми – тя може да премине без такива, т.е. изцяло асимптомно.

Абонамент за седмичния ни бюлетин!
captcha 
Подкрепяте ли затварянето на страната(локдаун) заради Ковид?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
  • Публикуването на коментара е спряно.
    гост · преди 1 месеца
    Този не му ли омръзна да движи въздуха?
  • Публикуването на коментара е спряно.
    Гост · преди 1 месеца
    Това че вирусът е съдаден в лаборатотия и е изтърван по някакъв начин го сподели Люк Монтание носителят на нобелова награда за откритието на вирусът на Спин още март-април месец не мога да разбера защо нашите хабилитирани лица го споменават сега надяват се че са забравени думите на Монтание ли?
Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up