Понеделник, Октомври 26, 2020
Д-р Мими Виткова: Трудно е човек да каже, че настоящите мерки са логични.

Трудно е човек да каже, че настоящите мерки са логични. Вярно е, че целият свят в първия период на вируса преекспонира мерките, защото нямаше опит, но вече има достатъчно натрупан опит и ми се струва, че сегашната успокоителна управленска позиция не е най-адекватна, защото ние виждаме, че Германия при 50 заболели на 100 хиляди население и над тази цифра, готви мерки за локално ограничаване на придвижването, т.е. само в тези региони, където се наблюдава тази висока заболеваемост“.

Това коментира пред БНР д-р Мими Виткова, бивш министър на здравеопазването, във връзка с мерките, които препоръчват управляващите за намаляване на риска от заразяване с коронавируса.

Нещата не са толкова успокоителни, колкото се опитват да ни внушат, подчерта тя.

„Решенията не са проблем само на здравното министерство, това е образователна система. Ние виждаме, че редица страни са готови всеки миг да извадят определени класове от възрастовата група от 5-6 клас нагоре, да преминат на дистанционно обучение изцяло“, допълни Виткова.

Според нея има една успокоение, което може да ни доведе до ситуация, в която кадрово системата да започне да издиша, не толкова като брой на болнични легла.

В предаването „12+3“ д-р Виткова допълни:

„Епидемичните взривове в определени региони ще достигат критично ниво, където тяхното овладяване ще бъде трудно или дори невъзможно… Повече от година - година и половина трябва да се борим с организационни мерки заради епидемията“.

По думите на д-р Виткова трябва да се потърси отговор на основен въпрос - здравната система елемент ли е от националната сигурност на страната, или е един обикновен търговски субект, където всеки се оправя сам.

„Докато не отговорим на този въпрос, ние няма да можем да пренасочим кадри и няма да можем да покрием онези огромни дефицити, които, ако темпът на нарастване на заболеваемостта продължи със същия ръст, ще се озовем много скоро в критични моменти, където нещата ще станат много трудни за овладяване“, подчерта д-р Мими Виткова.

Тя попита:

„Маската не може да бъде защитна мярка 100%, но ако тя в известен процент намалява риска, защо да не я носим, какъв е проблемът… Препоръката да се носят маски и нейното оспорване не е в полза на създаване на едно полезно за ситуацията обществено поведение. От друга страна няма нужда да се създава излишна паника“.

Абонамент за седмичния ни бюлетин!
captcha 
Трябва ли да се променят мерките срещу коронавируса?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up