Понеделник, Октомври 26, 2020
Д-р Георги Тодоров: PCR тестът дава около 30 на сто фалшиво положителни резултати

„Ще трябва да се изготвят критерии, които да удовлетворяват практиката, а не само лабораториите, защото PCR тестовете са не само скъпи, но и много неточни, каза пред БНР д-р Георги Тодоров, член на Контролната комисия на БЛС преди срещата на Българския лекарски съюз и Министерство на здравеопазването за критериите за издаване на направленията за тестове за коронавируса.


„PCR тестът дава около 30 на сто фалшиво положителни резултати и е недопустимо да карантинираме хора заради това, има и други тестове, които трябва да решим как да ги включим и да разработим лабораторните и симптоматичните критерии, по които да назначаваме тестове на пациентите“, посочи още лабораторният лекар.
Според д-р Тодоров комбинираните тестове (за грип и коронавирус - бел. ред.) все още не са валидирани и не могат да се включат в активно в диагностичния процес.
„След като имаме валидирани имунологични тестове – не бързи, и също така антигенни тестове, трябва да обмислим кои тестове кога да предложим за реимбурсиране от Здравната каса.
РЗИ трябва да спрат да назначават каквито и да е било тестове на когото и да било. От Министерството на здравеопазването премахнаха вторият тест след карантината и така признаха, че PCR тестът не им върши работа. Защото при тях има фалшиво положителни тестове и така се карантинираха излишно хора…“


Според д-р Тодоров медицинската наука сочи, че тестовете трябва да са част от комплексната диагностика.
„Средната печалба на ден на лабораториите от тестове е 200 хиляди лева, а дали се издават верни или неверни резултати аз не знам. Но знам, че PCR технологията не подлежи на външен и вътрешен контрол, има само вътрешен контрол от производителя им.“
Д-р Тодоров заяви, че е виждал само два корейски теста, купени от правителството, които нямат сертификат.
„В тях пише, че те (производителите) имат друг продукт в ЕС, което значи, че и този продукт трябва да е приет в ЕС. Това е дадено на лабораториите да работят с тези корейски тестове, което е пълен абсурд…“ , твърди още д-р Тодоров.
„НЗОК има огромни икономии от началото на годината и няма да ги се затрудни за заплаща тестовете.
А тестовете трябва се отпускат само на хора със симптоми. И е необходим имунологичен тест за тях, защото всеки със симптоми развива имунна реакция след като е с Covid 19", посочи още д-р Тодоров.

Цялото интервю пред БНР може да чуете в звуковия файл

 

 

Абонамент за седмичния ни бюлетин!
captcha 
Трябва ли да се променят мерките срещу коронавируса?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up