Сряда, Декември 02, 2020
Безплатни тестове, назначени от личния лекар

Още нямаме изготвени алгоритми за работа в условия на грип и пандемия за общопрактикуващи лекари. Има общи указания, но не и конкретно за първичната извънболнична помощ.
В Пловдив има разкрити кабинети за COVID-19. Колегите в Пловдив изпращат всеки съмнителен случай в такъв кабинет, където се преглежда и тества.
В София и другите градове такива няма. Това води освен до загуба на време и до повишаване на риска, както за лекарите, така и за пациентите. В Пловдив това е организирано от общината.

Това каза председателят на Дружеството на софийските общопрактикуващи лекари д-р Георги Миндов в ефира на Bulgaria ON AIR.
Той бе категоричен, че в София трябва да има поне по един на всеки от районите кабинет за пациенти със симптоми на коронавирус.
Настояваме да можем да назначаваме по някакъв алгоритъм за PCR тестове за безплатно изследване, заяви Миндов. Ние искаме да няма лимит на тези PCR тестове. Направленията може да са електронни и пациентът да отиде в която и да е лаборатория.

Сега караме хората да се самоизолират или да си платят сами теста.
Вирусът е многолик и при всеки човек се проявява различно. Ние можем да завършим диагностичния процес. Има хора, които ще злоупотребят, но те ще са малък процент, смята Миндов.
Още на 21 май Сдружението на общопрактикуващите лекари поискаха да могат да издават направление за PCR тест.

Абонамент за седмичния ни бюлетин!
captcha 
Подкрепяте ли затварянето на страната(локдаун) заради Ковид?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up