Понеделник, Октомври 26, 2020
Български лекари с обзор за COVID-19 в World Journal of Biological Chemistry

Д-р Станислав Коцев от Инфекциозно отделение на МБАЛ-Пазарджик и трима негови колеги - (д-р Цветелина Великова от УМБАЛ "Лозенец",д.м, асистент към Медицински факултет на СУ „Свети Климент Охридски,  Даниел Георгиев студент по дентална медицина в  МУ Пловдив и д-р Христиана Бацелова  УМБАЛ "Св. Георги" Пловдив асистент към „Катедра по епидемиология и медицина на бедствените ситуации“, Медицински университет-Пловдив),  са автори на научна публикация, която излезе на английски език. Материалът им е публикуван в края на месец септември в научното списание World Journal of Biological Chemistry. Статията „Immunological aspects of COVID-19: What do we know?“ е обзор върху имунологичните аспекти на COVID-19.

В публикувания материал се обсъждат ролята на имунната система за протичането на коронавирусната инфекция, имунологичната памет на организма след преболедуване, подходите за лечение и потенциалните възможности за разработването на ефикасна ваксина. Дискутираните проблеми подчертават значението на взаимодействието между вируса и заразения организъм, значението на съпътстващите заболявания за протичането и тежестта на инфекцията, възможните усложнения и изхода от заболяването.

От месец март 2020 г. същият екип поддържа Facebook страницата Коронавирус (информация), на която ежедневно се публикуват данни от български и международни източници за разпространението на COVID-19 у нас и по света, както и новости, свързани с протичането, лечението и профилактиката на заболяването.

Освен, че е един от лекарите, които се борят с COVID - 19 от самото начало на разпространение на болестта в област Пазарджик, д-р Станислав Коцев е единственият до момента лекар от болница в региона с научна публикация по темата.

Статията може да видите тук

Абонамент за седмичния ни бюлетин!
captcha 
Трябва ли да се променят мерките срещу коронавируса?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
  • Публикуването на коментара е спряно.
    Иван Христов · преди 24 дни
    Крайно време е някой да инициира лабораторни и клинични изпитания за борба срещу коронавируса по метода на д-р Роял Райф, който има два съществени недостатъка - ЕВТИН и БЕЗВРЕДЕН!
Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up