Понеделник, Октомври 26, 2020
Проф. Витанов: Този вирус не е чак толкова разпространен, колкото някои опитват да ни внушат"

Първата вълна на коронавируса приключи в края на август - началото на септември, стигнахме нива 100 -120-130 заразени на ден. С идването на втората вълна се очаква броят на случаите да надхвърли 200 на ден. Това заяви математикът от БАН проф. Николай Витанов пред Bulgaria ON AIR. В допълнение той подчерта, че каквито и централизирани мерки да бъдат предприети, най-важното е било и си остава отговорното поведение на всеки човек.

 

По думите му това, което наблюдаваме в момента, не е свързано с тръгването на учениците на училище. След 22-23 септември може да кажем, че случаите са следствие на повишения риск в училищата.

„Няма десетки хиляди заразени ученици, има единици. Този вирус не е чак толкова разпространен в тази държава, колкото някои опитват да ни внушат", обясни проф. Витанов. Той прогнозира, че повишеното спазване на хигиенни навици ще доведе до това, че обикновеният грип може да намалее.

Ако бъдат достигнати 7000 заразени ученици (1% от всички) или приблизително 25 затворени училища, министерствата – здравното и на образоваинето, вече трябва да реагират и да актуализират мерките, смята той.

"В училищната крепост много важна е ролята на учителите. Най-важно обаче е какво ще стане в дома – „моята крепост“. Жените са началниците на семейната крепост. Детето като се прибере, го посреща майка му, кара го да си измие ръцете, праща го в банята. Очаквам в следващия месец да няма кой знае какви големи проблеми. Критичен ще бъде ноември. Там се появяват благоприятни условия за развитие на вируса и други инфекции", подчерта проф. Витанов и допълни, че не е невъзможно да достигнем и около 800 починали.

„У нас смъртността може да е повишена, но все още е под средната за света", подчерта математикът, но изрази мнение, че българската здравна система вече е подготвена да издържи няколко седмици по 500 случая на ден.

Според него засега поведението на българските граждани е такова, че не се налага затягане на мерките, но е добре тази извънредна епидемична обстановка да бъде удължена.

„Така се дава възможност на правителството и здравните служби да налагат ограничения, които биха могли да намалят броя на случаите, които ни се прехвърлят от чужбина – т.нар. дълъг пас", обясни математикът и конкретизира основния проблем за страната ни в този аспект - Испания и Великобритания, където работят много български граждани.

Според проф. Витанов цялата ситуация с коронавируса може да се влачи с години, ако не се намери ефективна ваксина или ефективно средство да се облекчат страданията на заболелите.

„Процентът на заразени е много нисък, разпространението е бавно, репродуктивният индекс е единица", каза още математикът и предупреди, че ако не е постоянният „тих контрол“ на РЗИ и спазването на определените предпазни мерки, то много бързо може да се върнем отново назад и да достигнем високи нива на разпространение, каквото се случва в момента в Чехия например.

Абонамент за седмичния ни бюлетин!
captcha 
Трябва ли да се променят мерките срещу коронавируса?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up