Понеделник, Ноември 30, 2020
Д-р Николова: Ние не можем да назначим на нито един от нашите пациенти изследване за коронавирус

„Идва зимата и ще се увеличат хората, които имат оплаквания. Ние обаче не можем да назначим на нито един от нашите пациенти изследване за коронавирус. На практика се случва това, че или той трябва да си го заплати сам, или следва дълга процедура, за да се намери някого, който да назначи теста”. За това алармира в предаването „Здравей, България” на Нова телевизия общопрактикуващият лекар д-р Гергана Николова, член на УС на БЛС.

Тя бе категорична, че личните лекари трябва да получат възможност да изпращат пациентите си на тест, за да могат да ги лекуват, както и да карантинират при необходимост. "Общопрактикуващият лекар проследява лечението и състоянието на пациента, който е с COVID-19 и се лекува вкъщи. Не взимаме дори и една стотинка за това, също така си купуваме и предпазните средства. Държавата ни казва, че ние сме частници и трябва да си ги купуваме сами. Отношението към нас е малко странно. Ако погледнете - двама от загиналите лекари от коронавирус са били общопрактикуващи лекари", посочи още тя.

"Ние работим на това, че сме призвани да помагаме. Но това не може да закупи маски, стерилизатори, лампи, дезинфектанти и ръкавици. Обръщаме се към Министерството да се осигури някакъв тест, какъвто те преценят, към който да насочваме пациентите", каза още д-р Николова и даде пример: "Например детето ви вдига температура и родителят го взима и го води при личния лекар и от там нататък какво - ние не можем да назначим изследване, за да знаем как да го лекуваме това дете. Трябват ни точни и ясни критерии", категорична бе тя. Според д-р Николова за да е сигурно, че държавата ще продължи да функционира, хората да ходят на работа и учениците да посещават училищата, трябва да се реши кой, как и при какви условия и какъв тест ще може да назначи. Така ще се изясни какво се случва с определен пациент. Д-р Николова изрази категорично мнение, че трябва да бъде създаден работещ алгоритъм за работа в ситуацията. „В София откриха център към Инфекциозна болница. Това е чудесно, колко обаче ще бъде капацитетът му и какво ще правят колегите там, ако бъдат залети с пациенти?”, попита тя и допълни, че МЗ трябва да осигури средства, за да могат да се заплащат тестовете на пациентите. „Може да не е PCR, възможно е да се измисли друг вариант. В момента има по-нови тестове – аналогични и по-евтини, за да може да се работи с тях”, обобщи д-р Николова.

Абонамент за седмичния ни бюлетин!
captcha 
Подкрепяте ли затварянето на страната(локдаун) заради Ковид?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
  • Публикуването на коментара е спряно.
    Гост · преди 2 месеца
    СЗО предупреди че витусът се разпространява твърде бързо преди да е започнал дори сезонът на вирусите е личните лекари на коя линия са в момента и въобще когато е сезонът на вирусите и защо всички се правят на изненадани че не знаят че личните лекари си поемат всички разходи сами без помощ от Държавата заета да строи магистрали
Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up