Понеделник, Ноември 30, 2020
Министър Ангелов уволни директора на Медицински надзор

Здравният министър Костадин Ангелов уволни директора на Изпълнителна агенция "Медицински надзор" Росен Иванов, съобщиха от МЗ. Причина са открити нарушения. Изпълнителният директор на Изпълнителна агенция „Медицински надзор" е освободен със заповед на министър Ангелов.

Причина за решението на министъра е извършена от дирекция „Вътрешен одит" проверка, която констатира редица нарушения и препоръчва смяна на ръководството на Изпълнителната агенция, обясняват от МЗ.
Одитът е установил, че в агенцията са харчени неправомерно пари и са управлявани лошо материални активи. Актове, съставяни от ИАМН, са били със съществени недостатъци и не са пращани навреме към НАП, сочи още проверката. Не е регистрирана навреме автоматизираната система за документооборота на агенцията, не са актуализирани вътрешните правила за предварителен контрол за законосъобразност в ИАМН, а правилата за системата за финансово управление и контрол на ИАМН не се представи на контрольорите.


Във вътрешните правила за организация на контролната дейност на ИАМН са разписани процедури, които не съответстват на нормативната уредба, сочат още данните от доклада. За временно изпълняващ длъжността изпълнителен директор на ИАМН е определен Мирослав Мутафчийски, досегашен заместник на титуляра в агенцията, допълват от МЗ. Преди няколко години управляващите създадоха мегаагенцияга "Медицински надзор" като обединиха агенциите за медицински одит и за трансплантации. От новата агенция се очаква да поемецелия контрол над медицинските дейности, включително и да прелицензира лечебните заведения по новоутвърдени медицински стандарти за всяка специалност. Засега обаче това не е станало.

Абонамент за седмичния ни бюлетин!
captcha 
Подкрепяте ли затварянето на страната(локдаун) заради Ковид?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up