Сряда, Декември 02, 2020
Д-р Миндов: Пациенти със симптоми за COVID разнасят вируса, защото не могат да бъдат тествани

„Действително има осезаем спад на заразените с COVID-19 у нас, но това е свързано и с летния сезон, тъй като се правят много тестове на хора, желаещи да напуснат страната. Практически това са здрави хора безсимптомни. Проблемът е, че има хора със симптоми и те не могат да бъдат тествани в първичната медицинска помощ, при общопрактикуващите лекари.“ Това каза пред БНТ председателят на Сдружението на общопрактикуващите лекари в София д-р Георги Миндов.

 

„Има една бариера и тя е финансова и административна, поставена пред първичната помощ и тези хора остават в момента в обществото неизследвани и разнасят вируса", допълни той.

Причината да не се тестват е защото личните лекари не могат да издадат направление за такъв вид изследване. „Механизмът за издаване на такова направление сега е твърде сложен и твърде рисков както за пациента, така и за обществото. Ако един пациент е със симптоми, той не трябва да обикаля от кабинет в кабинет и от лаборатория на лаборатория, докато стигне до заветния тест по линия на НЗОК“, уточни д-р Миндов.

В момента пациент с COVID е изолиран в домашни условия, в зависимост от неговото състояние. „Около 95% от заразените са в добро клинично състояние, в повечето случаи заболяването протича в лека форма – със суха кашлица, фебрилитет, липса на вкус, на обоняние. Хората остават вкъщи под наблюдението на личния лекар, но ако състоянието им се влоши, биват хоспитализирани. Проблемът е до първия тест, вторият тест се прави на 14-ия ден от РЗИ и той е безплатен. При първия тест се къса връзката“, каза д-р Миндов.

„Поставен е този въпрос пред НЗОК и МЗ. Не знам защо се пренебрегва. В момента има много хора със симптоми сред нас, които остават недиагностицирани. Ние сме лекари със специалност, не сме писачи на направления. Тази седмица съм имал трима пациенти със симптоми на COVID, не съм ги върнал, прегледал съм ги, рискът си остава за мен“, каза още д-р Миндов.

Абонамент за седмичния ни бюлетин!
captcha 
Подкрепяте ли затварянето на страната(локдаун) заради Ковид?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up