Петък, Октомври 30, 2020
Проф. Костов: Няма да имаме друг подебен шанс, приятели!

НЯМА ДА ИМАМЕ ДРУГ ПОДОБЕН ШАНС, приятели, поне моето поколение - не! Затова да бъдем неотстъпчиви.Сега или в друго прераждане, другаде!
Аз съм лекар и ще ми простите романтизма и времето, което ще ви отнема да помечтаем заедно. Виждам следните задължителни стъпки, които смятам за абсолютно необходими, без да твърдя, че са възможни:


1. Абсолютна и безусловна оставка на управляващото “мнозинство”.
2. Оставка на главния прокурор, който очевидно не се ползва с обществено доверие и ще продължи да поддържа енергията на протеста и усещането у всички протестиращи за неприемлива избирателна “справедливост”.
3. Съставяне на служебно експертно правителство без участие на парламентарно представените политически субекти, защото протестите са преди всичко граждански и не трябва да се допуска да бъдат употребени за избора на временно правителство.
4. Предсрочни избори с електронно гласуване.
5. Избор на нов главен прокурор с демократична процедура от няколко кандидатури, една от които на гражданското общество, след обществено допитване.
6. Новият главен прокурор да предприеме незабавна проверка на бизнеса на Ахмед Доган, Пеевски и всички останали, които натрупаха богатство и влияние покрай контролираните от споменатите двама “обръчи от фирми” и покрай близостта си с властта.
7. Новият главен прокурор да ревизира и направи достояние на обществото онова, което не беше направено по времето на Сотир Цацаров, а същият да освободи също поста, който заема, защото си отиде с много съмнения в неговата работа.
8. Обществото ще очаква окончателните резултати от всички тези разследвания както и за всички останали казуси, около усвояване на европейски фондове, обществени поръчки, крайбрежни хотели и плажове, къщи, апартаменти и тераси, които оставиха в последните години усещане за грандиозни корупционни практики.
Ако всичко това не се случи, няма как да започнем на чисто.
Електронното гласуване е ключ към промяната, защото ще вкара в изборния процес много нови гласове, които останаха извън изборните урни и изборните манипулации. Ако половината от българите в чужбина гласуват, това ще се окаже решаващ удар за днешните управляващи и особено за т.н. “балансьори” около хидро-философа Доган и омразния на обществото Пеевски, които са най-голямото зло, защото диктуват настоящето и бъдещето ни, без да са спечелили избори.


Щом може да се създаде ваксина за 6 месеца, можем да осигурим и елетронно гласуване. Това поне не изисква усилия на откривателски екип. Ако това не стане, забравете за промяната! Пак ще ни изработят и ще останем “пак в тия”.
Не ме питайте как ще стане това.
Не забравяйте, че демокрацията има три темела - власт на народа, свобода на личността и плурализъм, което означава и разделение на властите.
Ако сме овластен народ и сме свободни личности, остава само да изберем подходящите хора, които да разделят една от друга сплелите се “обръчи”.
Промяната не е явление, а процес. Сега сме само в началото. Всяко незабележимо малко отклонение от процеса в грешна посока, в близките години ще отклони кривата на промените на забележимо разстояние от начертания път.
Единственият шанс да направим нещо по-добро е като го променим. В противен случай ще завъртим същото колело, с два пъти по-бавна скорост и така ще се оттече живота на децата ни.
Ще дам и един пример от пандемията Covid-19.
Страните, които се справиха най-добре с епидемията, според признанието на световните експерти, са онези страни, в които обществата имат най-голямо доверие на правителствата си. Не, не сме цитирани сред тях, поне аз не съм информиран за такова признание. Три от тези страни са Китай, Южна Корея и Сингапур. Имаше и няколко други, които се справиха добре, но тези три са най-добрият пример, защото са между първите десет страни в света, в класацията на държавите с най-високо доверие на обществото към управлението на страната.
Зад всеки голям успех, стои взаимното доверие, което означава доверие към всички форми на управление, справедливост и минимум корупция. Сигурно затова са ни забравили нас.
Има и още нещо.
Да разчитаме на собствените си сили.
Без Херо и без Мустафа, без европейски неолиберални уйдурми и морафети, без Москва и задунайци.
Сами!
Нали се идентифицираме с Левски, Ботев, Бенковски, Волов, Каблешков, Петър Бонев, Дюстабанов, Бачо Киро...
Кой им помогна тогава? От името на целия народ въстанаха само 40 000 българи, а цяла Европа се събуди и раздвижи след техния подвиг, за да спасява интересите си.
Днес колко са по улиците?
Никой да не твърди, че са малко! Със сигурност над 40 000 и това е почти същата пропорция спрямо населението от 1976 г.
Трябва да покажем, че сме достатъчно силни и решителни, за да се справим сами, иначе ще продължим да бъдем домашни котета за Брюксел, европейския Барни Рабъл (може да си изберете и името на някой министър, изборът е голям) и Москва, ще продължат всички да ни онождат с 200!
Спомнете си онова, което се случи по време на нашето Възраждане и не вярвайте, че някой си къса ризата за нас.
Помагат само на силния и умния! Спомнете си и приказката на Ран Босилек, за лисицата, която не излизала от дупката на зайчето. Не му помогнали нито вълка, нито мечката, а бръмбъзъчето, което влязло в дупката и нахапало лисицата, която изхвърчала от дупката.
Да постъпим като това бръмбъзъче, да нахапем лисиците и да ги извадим от дупкитепРОФ

Проф. Костов е национален консултант по белодробни болести към Министерството на здравеопазването в периода 2013 – 2019 г. и действащ консултант на НЗОК. Консултант е по белодробни болести на медицински център „INSPIRO". От 2019 г. е консултант по белодробни болести в УМБАЛ „Св. Анна“ в София. От 23.03.2020 г. е председател на създадения Медицински съвет към Министерския съвет, чието предназначение бе консултиране на държавните институции и информиране на обществеността във връзка с пандемията, причинена от COVID-19 в България и който по-късно се саморазпусна. Мнението е публикувано в личния фейсбук профил на проф. Костов и е препубликвано без редакторска намеса."

Абонамент за седмичния ни бюлетин!
captcha 
Трябва ли да се променят мерките срещу коронавируса?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
 • Публикуването на коментара е спряно.
  Гост · преди 1 месеца
  Интересно как част от критиката на някои хора към управляващите олигофрени минава през това че не се били справили с "пандемията". Пандемия няма драги, има един глобален фарс сътворен от едни застанали на върха на света нечовеци без капчица съвест за които хората са просто добитък. Така е и в Китай, Южна Корея и Сингапур и където се сетите още. И в тази игра са общо взето всички правителства в една или друга степен заради обвързаността и зависимостта си от този световен властови и икономически център който диктува правилата на играта наречена коронавирус като добавите към тази зависимост и обичайната корупция на всеки един властови елит в която и да е страна. Толкова информация тече по мрежата за какво иде реч около тази фалшива пандемия, че след 6 месеца никой няма извинение за незнанието и неосведомеността си. Да се продължава с едни и същи глупости че навън върлува чума, че това е някакъв особено опасен вирус и не знам си какви още абсурди и манипулации както и продължаване на т.нар. извънредно положение след тия 6 месеца е равносилно на престъпление.
 • Публикуването на коментара е спряно.
  Тодорова.А · преди 3 месеца
  Абсолютно подкрепям проф.Костов и протестиращите не са 5000 Всичко е сбъркано в това упраление от инфрастуктурата защото това не са две магистрали от София доБургас и Варна и пълна липса на комуникация и инфраструктура с малките населени места до здравеопазването превърнало се в търговия с доходоносни кл.пътеки доплащане за избор на екип и консумативи защо мислите че се върнаха лекари от чужбина у нас защото в Западна Европа има закони и там тези лекари които се врнаха получават по-малко отколкото тук с въведеният заков рекет над пациентите
 • Публикуването на коментара е спряно.
  лекар като Вас · преди 3 месеца
  Докторе, кажете ми моля Ви, как живеехте 1996/97 г. С 5 долара заплата?! Кой точно ни постави на пътя наред с "цивилизованите" държави, т.е. наред с държавите с утвърдени демокрации? Кой? Кой? Кой ни вкара в чакалнята на еврозоната? Това знаете ли какво означава? Знаете ли? Няма идеални хора! Вие също вероятно не сте, нито пък аз. Но си има начин- избори. Догодина ще има и можете да си гласувате за когото си искате както и аз.
 • Публикуването на коментара е спряно.
  Звезделина Димитрова · преди 3 месеца
  Неграмотни хора не трябва да имат право на глас.
 • Публикуването на коментара е спряно.
  Ева · преди 3 месеца
  Докторе,няма начин 5000 протестиращи в цялата страна да променя вота на 1300000 души,гласували за ГЕРБ
Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up