Сряда, Август 12, 2020
Проф. Костов: Няма да имаме друг подебен шанс, приятели!

НЯМА ДА ИМАМЕ ДРУГ ПОДОБЕН ШАНС, приятели, поне моето поколение - не! Затова да бъдем неотстъпчиви.Сега или в друго прераждане, другаде!
Аз съм лекар и ще ми простите романтизма и времето, което ще ви отнема да помечтаем заедно. Виждам следните задължителни стъпки, които смятам за абсолютно необходими, без да твърдя, че са възможни:


1. Абсолютна и безусловна оставка на управляващото “мнозинство”.
2. Оставка на главния прокурор, който очевидно не се ползва с обществено доверие и ще продължи да поддържа енергията на протеста и усещането у всички протестиращи за неприемлива избирателна “справедливост”.
3. Съставяне на служебно експертно правителство без участие на парламентарно представените политически субекти, защото протестите са преди всичко граждански и не трябва да се допуска да бъдат употребени за избора на временно правителство.
4. Предсрочни избори с електронно гласуване.
5. Избор на нов главен прокурор с демократична процедура от няколко кандидатури, една от които на гражданското общество, след обществено допитване.
6. Новият главен прокурор да предприеме незабавна проверка на бизнеса на Ахмед Доган, Пеевски и всички останали, които натрупаха богатство и влияние покрай контролираните от споменатите двама “обръчи от фирми” и покрай близостта си с властта.
7. Новият главен прокурор да ревизира и направи достояние на обществото онова, което не беше направено по времето на Сотир Цацаров, а същият да освободи също поста, който заема, защото си отиде с много съмнения в неговата работа.
8. Обществото ще очаква окончателните резултати от всички тези разследвания както и за всички останали казуси, около усвояване на европейски фондове, обществени поръчки, крайбрежни хотели и плажове, къщи, апартаменти и тераси, които оставиха в последните години усещане за грандиозни корупционни практики.
Ако всичко това не се случи, няма как да започнем на чисто.
Електронното гласуване е ключ към промяната, защото ще вкара в изборния процес много нови гласове, които останаха извън изборните урни и изборните манипулации. Ако половината от българите в чужбина гласуват, това ще се окаже решаващ удар за днешните управляващи и особено за т.н. “балансьори” около хидро-философа Доган и омразния на обществото Пеевски, които са най-голямото зло, защото диктуват настоящето и бъдещето ни, без да са спечелили избори.


Щом може да се създаде ваксина за 6 месеца, можем да осигурим и елетронно гласуване. Това поне не изисква усилия на откривателски екип. Ако това не стане, забравете за промяната! Пак ще ни изработят и ще останем “пак в тия”.
Не ме питайте как ще стане това.
Не забравяйте, че демокрацията има три темела - власт на народа, свобода на личността и плурализъм, което означава и разделение на властите.
Ако сме овластен народ и сме свободни личности, остава само да изберем подходящите хора, които да разделят една от друга сплелите се “обръчи”.
Промяната не е явление, а процес. Сега сме само в началото. Всяко незабележимо малко отклонение от процеса в грешна посока, в близките години ще отклони кривата на промените на забележимо разстояние от начертания път.
Единственият шанс да направим нещо по-добро е като го променим. В противен случай ще завъртим същото колело, с два пъти по-бавна скорост и така ще се оттече живота на децата ни.
Ще дам и един пример от пандемията Covid-19.
Страните, които се справиха най-добре с епидемията, според признанието на световните експерти, са онези страни, в които обществата имат най-голямо доверие на правителствата си. Не, не сме цитирани сред тях, поне аз не съм информиран за такова признание. Три от тези страни са Китай, Южна Корея и Сингапур. Имаше и няколко други, които се справиха добре, но тези три са най-добрият пример, защото са между първите десет страни в света, в класацията на държавите с най-високо доверие на обществото към управлението на страната.
Зад всеки голям успех, стои взаимното доверие, което означава доверие към всички форми на управление, справедливост и минимум корупция. Сигурно затова са ни забравили нас.
Има и още нещо.
Да разчитаме на собствените си сили.
Без Херо и без Мустафа, без европейски неолиберални уйдурми и морафети, без Москва и задунайци.
Сами!
Нали се идентифицираме с Левски, Ботев, Бенковски, Волов, Каблешков, Петър Бонев, Дюстабанов, Бачо Киро...
Кой им помогна тогава? От името на целия народ въстанаха само 40 000 българи, а цяла Европа се събуди и раздвижи след техния подвиг, за да спасява интересите си.
Днес колко са по улиците?
Никой да не твърди, че са малко! Със сигурност над 40 000 и това е почти същата пропорция спрямо населението от 1976 г.
Трябва да покажем, че сме достатъчно силни и решителни, за да се справим сами, иначе ще продължим да бъдем домашни котета за Брюксел, европейския Барни Рабъл (може да си изберете и името на някой министър, изборът е голям) и Москва, ще продължат всички да ни онождат с 200!
Спомнете си онова, което се случи по време на нашето Възраждане и не вярвайте, че някой си къса ризата за нас.
Помагат само на силния и умния! Спомнете си и приказката на Ран Босилек, за лисицата, която не излизала от дупката на зайчето. Не му помогнали нито вълка, нито мечката, а бръмбъзъчето, което влязло в дупката и нахапало лисицата, която изхвърчала от дупката.
Да постъпим като това бръмбъзъче, да нахапем лисиците и да ги извадим от дупкитепРОФ

Проф. Костов е национален консултант по белодробни болести към Министерството на здравеопазването в периода 2013 – 2019 г. и действащ консултант на НЗОК. Консултант е по белодробни болести на медицински център „INSPIRO". От 2019 г. е консултант по белодробни болести в УМБАЛ „Св. Анна“ в София. От 23.03.2020 г. е председател на създадения Медицински съвет към Министерския съвет, чието предназначение бе консултиране на държавните институции и информиране на обществеността във връзка с пандемията, причинена от COVID-19 в България и който по-късно се саморазпусна. Мнението е публикувано в личния фейсбук профил на проф. Костов и е препубликвано без редакторска намеса."

Можете да се абонирате за нашия седмичен бюлетин, като въведете имейл адреса си
captcha 
Можете да прекратите абонамента си по всяко време
Одобрявате ли смяната на здравния министър?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
 • Публикуването на коментара е спряно.
  Тодорова.А · преди 23 дни
  Абсолютно подкрепям проф.Костов и протестиращите не са 5000 Всичко е сбъркано в това упраление от инфрастуктурата защото това не са две магистрали от София доБургас и Варна и пълна липса на комуникация и инфраструктура с малките населени места до здравеопазването превърнало се в търговия с доходоносни кл.пътеки доплащане за избор на екип и консумативи защо мислите че се върнаха лекари от чужбина у нас защото в Западна Европа има закони и там тези лекари които се врнаха получават по-малко отколкото тук с въведеният заков рекет над пациентите
 • Публикуването на коментара е спряно.
  лекар като Вас · преди 24 дни
  Докторе, кажете ми моля Ви, как живеехте 1996/97 г. С 5 долара заплата?! Кой точно ни постави на пътя наред с "цивилизованите" държави, т.е. наред с държавите с утвърдени демокрации? Кой? Кой? Кой ни вкара в чакалнята на еврозоната? Това знаете ли какво означава? Знаете ли? Няма идеални хора! Вие също вероятно не сте, нито пък аз. Но си има начин- избори. Догодина ще има и можете да си гласувате за когото си искате както и аз.
 • Публикуването на коментара е спряно.
  Звезделина Димитрова · преди 24 дни
  Неграмотни хора не трябва да имат право на глас.
 • Публикуването на коментара е спряно.
  Ева · преди 24 дни
  Докторе,няма начин 5000 протестиращи в цялата страна да променя вота на 1300000 души,гласували за ГЕРБ
Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up