Вторник, Януари 26, 2021
Дават доц. Мангъров на Етичната комисия

Над 200 медици вече са се подписали под подписка с искане БЛС да санкционира доц. Мангъров за неколегиално, неетично и недопустимо поведение. Подписката е инициирана от д-р Сибила Маринова, началник на Отделението по анестезиология и интензивно лечение в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“-Велико Търново, с отворено писмо до Етичната комисия на БЛС.

Ето какво се казва в писмото:

„Уважаеми колеги, От месеци един господин, когото не мога да нарека лекар, говори неистини в публичното пространство, обижда колегите си, работещи на първа линия в борбата с COVID-19 и ги обвинява в измами и източване на НЗОК.

Атанас Мангъров първо каза, че няма болни от коронавирус, после каза, че те се самоизлекуват, с което се опита да заличи лишенията и часовете труд в предпазни костюми на всички медици, дните, прекарани в болниците без да виждат близките си, жертвите, които коронавирусът взе сред нашите колеги и стотиците заразени при изпълнение на професионалния си дълг лекари, медицински сестри и санитари. Открито призовава обществото да не спазва закона и правилата.

В наглостта си Атанас Мангъров стигна и по-далеч: написа и каза, че заразените и хоспитализациите нарастват, защото цената на пътеката е станала 1200 лв, с което директно обвини колегите си, че мамят и източват НЗОК.

Смятам, че нашето съсловие не трябва нито секунда повече да толерира поведението на Атанас Мангъров, което, не за първи път, е изключително неколегиално, неетично и абсолютно недопустимо!“

Повод за писмото и подписката стана днешен пост на доц. Атанас Мангъров във фейсбук профила му. „09.07.2020: 240/4286=5,6%. В интензивните сектори са 29, в болниците - 498. Хоспитализираните ще нарастват, защото пътеката стана 1200 лв. Ако вчера можеха да направят 1 000 000 теста щяха да открият 56 000 заразени“, написа той.

Припомняме, че БЛС и НЗОК се споразумяха цената на клиничната пътека, по която се лекува COVID, да бъде увеличена двойно - от 618 лв. на 1200 лв., като новата цена трябва да влезе в сила от 1 август.

Предстои да бъде подписан Анекс към НРД, в който освен цената на пътеката за коронавирус, са увеличени цените на всички клинични пътеки за инфекциозни заболявания. Това е третото им увеличения за последната една година.

Как се справи Правителството с кризата с Ковид до сега?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
 • Публикуването на коментара е спряно.
  ССардовски · преди 6 месеца
  Ех,докторке, докторке, що ли се правиш и ти на мома (не)УУУщипана...Каква етична комисия те гони......1. Не е казал, че няма коронавирус 2. ИСТИНАТА е, че лечение за КОВИД-а НЯМА (засега), нито директно срещу него (етиологично), нито срещу размножаването и разпространението му (патогенетично), което не омаловажава и не поставя под съмнение тежките усилия на колегите от „първа линия“, провеждащи симптоматично лечение (срещу последствията), което и никой разумен не би твърдял, НО, което и не е в противоречие, с това че в мнозинството от случаите организма сам се справя с инфекцията, което всъщност казва д-р Мангъров. 3. Да, Заразените и хоспитализациите нарастват И защото цената на пътеката е станала 1200 лв, както и неадекватно голям е броят на хоспитализациите у нас по принцип, което обаче НЕ Е директно обвинение с/у колегите, че мамят и източват НЗОК. 4. Това че колегата има различно мнение от теб и такива като теб, не ти дава основание да го квалифизираш какъв лекар е, щото по тая логика, ти като говориш "отговорно безотговрните" си щуротии, какъв човек те прави това, ?...Като те чета си представям и какъв наЧАЛНИК си, и се досещам и как може и да си станала такъв и кой може да те е сложил там.....В спора трябва да се използват аргументи, а не нападки с/у личността..... 5. Ако, бе поне и малко справедлива и загрижена, за глупостите, които изрекоха досега противниците му на рУководни постове или за наистина тежките проблеми в здравеопазването, в сравнение с тази си "загриженост" за колегата Мангъров, щеше вече наистина да направиш впечатление на стойностните си колегите, вместо да цЕлиш медийни изяви - забава за "експертите".........ПРОФЕСИОНАЛИЗМЪТ изисква ЕМОЦИИТЕ да се контролират от РАЗУМА...Не съм ЗАЩИТНИК НА Д-Р МАНГЪРОВ (който лично не познавам и който може и да има „трески за делане“), но съм защитник на справедливостта, достойнството и ИСТИНАТА....Обобщаванията, изопачаването на думите, особено когато са плод на необосновани емоциии, с последващи манипулативни внушения, „пляскането“, макар и зрелищни за "широката" публика, не трябва да са присъщи на един професионалист, вместо професионалното говорене по темата. Назидателно-поучителният тон към всички с различно мнение, е опит да се настройва обществеността с/у различно мислещите и са в стил „стягане на партийните редици“ или „борба с врага с партиен билет“ и биха били комични, ако някога не са били трагични....Така, че: айде СПОКО, а...
 • Публикуването на коментара е спряно.
  expert-o · преди 6 месеца
  Д-р Сибила Маринова, не може да преследвате човека, за това, че е изразил професионално мнение. Ако се чувствате комепетента изразете вашето. Ако не сте компетентна имайте малко достойнство.
 • Публикуването на коментара е спряно.
  колега · преди 6 месеца
  Госпожата ми напомня на колежката й Генова Дафина, която мамеше и изнудваше пациентите си , чрез близките им,
  Свръхнекомпетентен призив, с дълбока комерсиална цел!
  Дано Бог пази пациентите от тези канибалки!
 • Публикуването на коментара е спряно.
  колега · преди 6 месеца
  Госпожата ми напомня на колежката й Генова Дафина, която мамеше и изнудваше пациентите си , чрез близките им,
  Свръхнекомпетентен призив, с дълбока комерсиална цел!
  Дано Бог пази пациентите от тези канибалки!
 • Публикуването на коментара е спряно.
  Иван · преди 6 месеца
  Тая не е никакъв доктор. Тя само брой умрелите и изнудва роднините им да да си даряват органите и да прави пачка. Отвратен съм от нея, нейното държане и арагонтност, и от въпиющата и некомпетентност.
 • Публикуването на коментара е спряно.
  Позор · преди 6 месеца
  Опаааааа, небезизвестната Сибилаааа. Най големия резил на Великотърновската болницаааа.
 • Публикуването на коментара е спряно.
  Петрова · преди 6 месеца
  Не се правете на ущипани, хората знаят как действат болниците. Доцент Мангъров е прав, но не Ви изнася!
 • Публикуването на коментара е спряно.
  Бесен · преди 6 месеца
  Глупости!
Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up