Събота, Декември 05, 2020
Проф. Костов: Независимо от пандемията животът продължава и ние го доказваме във всеки един ден

В първите дни на извънредното положение УАГБ „Майчин дом“ изписа здраво и пораснало, родилото се на 1.01.2020г. момиченце с тегло 590гр. Лечебното заведение е най-голямата и най-старата специализирана АГ болница у нас, където се проследяват и обработват най-сложните медицински случаи от цялата страна.


В началото на тази година УАГБ „Майчин дом“ получи и сертификат „Добра болница“, защото по собствена инициатива публикува на своя интернет сайт цялата информация, от която пациентите се нуждаят за да бъдат максимално информирани при избора на лечебно заведение.
От 2017г. начело на лечебното заведение е проф. Иван Костов. От тогава до сега, под негово ръководство, в “Майчин дом“ са проплакали над 11 хиляди бебета.
С проф. Костов разговаряме за това как една добра болница успява да остане добра и по време на пандемия и за това как професионализма побеждава страха в името на живота и грижата за хората.

Проф. Костов, вече повече от три месеца се налага да работите в условия на епидемия, нека се върнем в началото, когато като че ли паниката беше движеща сила в обществото, как се справихте тогава? Имаше ли паника сред персонала, пациентите, бъдещите майки, как успяхте да вдъхнете сигурност на хората около вас?
Не мога да кажа, че при нас имаше паника. Като най-голямата акушеро-гинекологична болница в страната, при нас се поемат случаи с всякакви патологии, бременни, жени с други проблеми в областта, а също и новородени и недоносени бебета в интензивен сектор. Всичко това ни даде основание, да предприемем комплекс от профилактични, противоепидемични, организационни и технически мерки, които да гарантират здравето, спокойствието и сигурността на нашите пациенти, а също и на целия екип на болницата. Организирахме приемен кабинет, реанимационна и операционна зала, извън болничния стационар. Разделихме и потока на пациентите. С помощта на много дарители и на Министерството на здравеопазването, успяхме да подсигурим достатъчно предпазни средства и високозащитни облекла. Във времето на целия този процес, на разположение на пациентите и на екипа ни е и психолог, който също поема своята роля. Своевременно пациентите ни бяха информирани и в нашите канали – сайтът на болницата, фейсбук страницата, за всичко, което би им било от полза в тази ситуация.
Как работихте в условия на преустановени женски консултации, съответно фетални морфологии, скрининг? Оправдана ли беше, според вас тази пауза в профилактика и ще има ли последствия от това?
При бременността и особено при раждането, няма сила и условия, които биха могли да спрат природата. В тази връзка, разбира се, женските консултации, прегледи и задължителните скрининги бяха своевременно регулирани още в началото на обявеното извънредно положение. И това беше необходима стъпка, за да можем ние, като специалисти, да проследяваме етапите на нашите пациенти. А пациентите ни от своя страна, да не пропускат задължителните прегледи и скрининги. Това са изключително важни моменти за всяка бременност, които носят цялата информативност за състоянието на пациентката, а също и за състоянието на плода. Това ни дава възможност да реагираме бързо при възникване на проблем или пък да сме спокойни, че и майката, и бебето са добре.

Случи ли се пациенти да неглижират сериозни симптоми и състояния заради страх и притеснения от заразяване с коронавирусна инфекция?
Страхът от коронавирусната инфекция, цялата нова и най-вече непозната ситуация, действат на всеки един от нас по много различни начини. Разбира се, този страх е нормален и в началото беше съвсем осезаем, тъй като нямаше достатъчно информация как протича инфекцията при нас като генотип, а и не само, като цяло информацията беше оскъдна и на моменти разнопосочна. Затова във всеки момент от настъпването на извънредното положение, апелите ни бяха насочени към това пациентите да не прекъсват връзката си с лекуващите ги лекари. Комуникацията в днешно време е на едно изключително високо ниво, каналите, чрез които можем да комуникираме с пациентите ни, са много и затова и призивът ни към тях беше да потърсят помощта на лекуващите си лекари. Отделно от това, дадохме и конкретни и ясни насоки в кои случаи кого трябва да потърсят пациентите. Всичко това донесе яснота и спокойствие и възможност за нас да продължим да вършим работата си.

maichin.dom.bebe

 Не малко са случаите, при които в УАГБ Майчин дом се   превеждат пациенти в тежко състояние, с които други лечебни   заведения не могат да се справят. Как успяхте да запазите това   високо ниво на професионализъм и в настоящата епидемична   ситуация? И кои бяха най-големите предизвикателства пред     вас?
Както вече споменах, още в началото на извънредното положение   създадохме комплекс от профилактични, противоепидемични,   организационни и технически мерки, които да гарантират здравето,   спокойствието и сигурността нa нашите екипи и на нашите пациенти. Тези мерки затвърдиха лидерските ни позиции и заложиха нов стандарт на предоставяне на акушеро-гинекологична и неонатологична услуга в България.

Сега, вече три месеца по-късно, каква е обстановката в болница УАГБ Майчин дом? Какви мерки предприемате в момента, за да осигурите здраве и спокойствие на персонала и пациентите?
Обстановката в „Майчин дом“ е спокойна. Мерките и стандартите, по които се работи и до днес са същите, каквито наложихме в началото на пандемията. Продължаваме с трикратната дезинфекция, пациентопотокът е разделен, в зависимост от симптоматиката. Екипът продължава да работи с необходимите предпазни средства и облекла. Женските консултации и всички други прегледи се провеждат в нормален порядък, като освен в болницата, работата продължава и в медицинския център, което е звеното ни за доболнична помощ. Поетапно рестартирахме вече и дейността на Училището за родители, като при провеждането лекциите се спазват всички необходими противоепидемиологични мерки. Освен предприетите от наша страна мерки, наблюдаваме и че пациентите ни също носят лични предпазни средства, спазват часовете при прегледите и установения ред така, че не се допуска и струпване на множество на определено място. Всичко това води до едно успокоение и възможност да се работи в нормални условия.

akusherki. prof.kostov

Независимо от всичко, което се случва АГ болниците остават мястото на надеждата, мястото, на което животът продължава. Колко бебета се родиха при вас в условия на епидемия ? И на кого бихте благодарили?
От началото на извънредното положение до днес в „Майчин дом“ се родиха 1115. Всеки ден е ново начало за нас, белязано с първите глътки въздух на новия живот. И независимо какво се случва във външния свят, този съкровен момент не може да спре да се случва. Раждането на новия живот е най-важният и най-скъпият момент за едни родители и когато той настъпи, всичко друго губи своето значение. И независимо от пандемията, независимо от всичко непознато, което разтърси целия свят, животът продължава и ние го доказваме във всеки един ден.
Благодарностите, както от мен така и от целия екип на болница „Майчин дом“, са насочени към всички наши дарители, които ни подадоха ръка в тази непозната и трудна обстановка. Също така, специални благодарности бих искал да изкажа и на представителите на Настоятелството на болницата – кметът на София Йорданка Фандъкова, Цвета Караянчева, митрополит Антоний. Именно в условията на криза се доказа, че Борда от настоятелите работи в интерес на болницата и нейните пациенти. И не на последно място, моите благодарности са и към целия екип на болницата, който за пореден път, в безпрецедентни условия, доказаха високото си ниво на професионализъм и експертиза, а също и възможността да се приспособим бързо към новата обстановка.

Сайта goodhospital.bg дава възможност и на всеки пациент да оцени допълнително лечебните заведения, от които има впечатления и да сподели мнение за престоя си в тях.

Магдалена Василева

Подкрепяте ли затварянето на страната(локдаун) заради Ковид?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up