Четвъртък, Юли 16, 2020
Проф. Радка Аргирова: Устремяваме се бурно към най-неприятния сценарий

Няма втора вълна на епидемията, все още сме в първата и имаме много огнища, от които вирусът може да се разпространява. Устремяваме се бурно към най-неприятния от всичките сценарии. Това е като една тлееща жарава, която ще остане - тези малки огнища ще се разгорят отново при всяко неспазване на мерките.

Така трудно ще победим коронавируса“. Това каза пред БНР вирусологът проф. Радка Аргирова, председател на Българското дружество по медицинска вирусология и председател на Националния експертен борд по вирусология към Българския лекарски съюз.

По думите ѝ, в началото на есента, когато започнат настинките, ще бъде трудно да се направи диференциалната диагноза между грипа и коронавирусната инфекция и това ще бъде много голям проблем.

„Коварството на това заболяване се крие в това, че дни след заразяването човек може да бъде абсолютно здрав и на осмия-деветия ден да се почувства зле“.

В предаването „Нещо повече“ проф. Аргирова допълни:

„Все още можем да ограничим заразата. Но трябва всички да се включат в това... Липсата на лекарство пречи да се проявят още повече мутации. Лекарственият натиск върху вируса ще причини още повече мутации и не знаем накъде ще избие“.

Според проф. Радка Аргирова важен е въпросът как ще посрещнем вируса – ако му дадем отпор, можем да намалим възможностите за достигане до тежки състояния.

„Да се спазват дисциплината и дистанцията. Човечеството ще се пребори и с това, но нека жертвите са по-малко“.

Как оценявате последните мерки на Правителството за борба с коронавируса?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up