Четвъртък, Юли 16, 2020
Toп eксперти поканиха НОЩ на публична дискусия

Д-р Атанас Мангъров, д-р Георги Тодоров, д-р Стоян Алексов, д-р Владимир Николов и д-р Антония Първанова разпространиха Отворено писмо – покана до членовете на Националния оперативен щаб за борба с Ковид-19 Д-р Ангел Кунчев Д-р Тодор Кантарджиев Д-р Георги Попов. В него се казва:
Уважаеми колеги,

В страната ни се наблюдава разминаване в аргументите, изказвани от медицински лица, що се отнася до инфекциозно заболяване, наречено Ковид-19 и обявено за пандемия, което не е и никога не било обявявано за Особено опасна инфекция. От една страна НОЩ, на който Вие сте членове, има пълен достъп до целия медиен ресурс на държавата, за да информира гражданите. От друга, все повече стават критиците на решенията на МС, взети по препоръка на НОЩ. Мненията, различни от Вашите си проправят път през алтернативни канали за информация, каквито са социалните мрежи и някои медии без национална представителност.
С достатъчно факти, ние аргументирано оспорихме не само мерките, които се приложиха, но споменахме и тези, които следваше да бъдат прилагани. Очевидно е разминаването на лекарите специалисти, когато се говори за: брой на болните; починалите в асоциация с вирус; брой на заразените със САРС-Ковид 19; изградилите имунитет (независимо от неговата трайност).
Гражданите имат право да чуят истината и в тази връзка бихме искали да Ви поканим на публичен диспут в БТА, на който да обсъдим: различията в оценките за степента на опасност от този вирус; какви мерки е редно да се вземат и адекватността и резултатността на досега взетите, не само в медицински аспект; как това ще бъде от полза за гражданите и обществото като цяло.
Дебатът е един от инструментите в демократичната държава и дава възможност на тези, които трябва да поемат отговорност да стигнат до решения, почиващи на научни данни и анализи. Изводите от един такъв дебат могат да доведат до предложения, които са полезни за обществото. Нека го използваме.
Предлагаме това да се случи на 17.06.2020 г. в залата за пресконференции на БТА от 14 часа. Очакваме Вашия отговор, за съгласие или отказ от дебата в срок до 5 дни.
Предлагаме да дебатираме като лекари, а не като служители в дадена институция!

Как оценявате последните мерки на Правителството за борба с коронавируса?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
  • Публикуването на коментара е спряно.
    А. Д. · преди 1 месеца
    Когато един причинител на инфекциозно заболяване не е познат на медицината се обявяват извънредни мерки за ограничаване на физическите контакти в популацията. Това правило е единственото, което може да спаси много хора да не натовари екстремно здравните системи и да даде възможност на медицинската общност да изучи причинителя и разбере как се разпространява, каква е контагиозността му, усложнения, смъртност, лечение и т.н. Благодарение на съвременната наука, това става много по-бързо, отколкото в миналото. Едва след като се изучи този причинител, може да се обяви дали е особено опасна инфекция или не. Така че, обявяването на тази пандемия и предприетите мерки в целия свят са единствените адекватни мерки.
Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up