Петък, Октомври 30, 2020
БЛС и НСОПЛБ се оттеглят от Covid алианс

Целта на инициативата Covid алианс – заедно срещу Covid-19. беше да формулира нормативни, социално-здравни и дигитални решения за пациенти с хронични заболявания в условията на Covid-19. В дългосрочен план - да улесни дигиталното здравеопазване чрез прилагането на IT продукти, които да улеснят лекарите и пациентите в стабилно състояние по отношение на достъпа до терапия и лечение.

Във връзка с нея вчера беше проведена пресконференция, на която БЛС беше представен от д-р Гергана Николова.
Оказва се, че инициативата, която освен, че стартира в края на пандемията, когато редица от ограниченията, които имаше пред пациентите в началото и в разгара и вече отпаднаха, вероятно и ще приключи преди да е започнала да работи.
Само ден след проведената пресконференция, БЛС съобщава, че се оттегля от инициативата, защото по време на самия брифинг съюзът е установил, че е изместен от ролята му на партньор в инициативата и идеята за съвместни решения е отклонена. От брифинга е станало ясно, че са организирани срещи с НЗОК и МЗ без те да са обсъждани със съсловната организация и без тя да е поканена на тях.

„Бихме искали да Ви напомним, че осъществяването на медицинските дейности, предвидени в Закона за здравното осигуряване закон, се регламентират с Националните рамкови договори за медицинските дейности, сключени между НЗОК и Българският лекарски съюз. Всяка промяна в рамковия договор за медицинските дейности следва да бъде съгласувана и одобрена от Лекарския съюз.
Информираме Ви също, че считано от днес 28.05.2020 г. Български лекарски съюз се оттегля от инициативата на Националната пациентска организация Covid алианс – заедно срещу Covid-19.“ – се казва още в позицията изпратена до д-р Станимир Хасърджиев, председател на УС на Национална пациентска организация.

Към решението на БЛС се присъедини и Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България. Те също са изпратили писмо д-р Хасърджиев, в което го уведомяват, че се оттеглят от инициативата и се присъединяват към решението на БЛС.
„Потвърждаваме и ще работим в посока въвеждане на електронни рецепти, протокол и направление, което е в полза на нашите пациенти и ОПЛ в сътрудничество с БЛС. Не приемаме временната ситуация с възникналата пандемия да се използва и за други освен посочените цели.“- се казва в позицията на НСОПЛБ изпратено до д-р Хасърджиев.

 

Трябва ли да се променят мерките срещу коронавируса?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up